Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgonea: Nu putem să ne luăm jucăriile şi să plecăm!

Un om care vrea să fie preşedinte nu trebuie să meargă pe principiul "divide et impera", spune într-un interviu la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Social-democratul declară că PSD şi PNL nu trebuie să-şi spele rufele în public. "Nu putem să ne certăm după un an, să ne luăm jucăriile şi să plecăm", afirmă el. Zgonea respinge ideea unui purtător de cuvânt al USL, idee avansată de liberalul Crin Antonescu.

Valeriu Zgonea îi cere preşedintelui PNL, Crin Antonescu, să discute problemele în interiorul USL: "I-am spus şi aseară domnului Antonescu, problemele pe care le are trebuie să le rezolve în cadrul Uniunii Social Liberale. Eu nu apreciez şi nici premierul Victor Ponta, nici colegii mei social-democraţi sau conservatori nu apreciem acest mod de lucru care era tipic Alianţei D.A., de a spăla rufele în public. Toate chestiunile, sincopele de etapă, informaţiile care apar în presă şi pun presiune asupra USL trebuie discutate strict în cadrul Uniunii Social Liberale, acolo se armonizează toate conflictele de idei şi apoi vii cu acelaşi mesaj coerent".

Preşedintele Camerei Deputaţilor apreciază că "un om care vrea să fie preşedintele statului şi care vrea să schimbe modelul pe care l-am avut în ultimii nouă-zece ani de zile şi care a fost un model rău din punctul meu de vedere, ca tânăr politician sau ca om al acestei societăţi, "divide et impera" nu este un model pentru societatea românească şi n-a fost niciodată. Crin Antonescu este un om al dialogului şi al consensului, pentru că aşa trebuie să fie un preşedinte, modern, european, al statului român. Astfel de abordări, indiferent cine-l sfătuie nu sunt foarte, foarte, foarte bune nici pentru PNL, nici pentru USL, pentru că avem într-o balanţă mai multe avantaje şi mai multe câştiguri şi de imagine şi de respect din partea societăţii".

 

"Nimeni nu e obligat să stea la guvernare"

 

Valeriu Zgonea spune că "această Uniune Social Liberală n-a fost făcută pentru orgoliul unuia dintre participanţi, ci pentru români (...). Nu putem să stăm orgolioşi acum, să fim supăraţi, ne luăm jucăriile şi plecăm. I-am explicat şi aseară şi i-am spus că întotdeauna vor exista sincope, întotdeauna vor exista orgolii, pentru că avem două grupuri parlamentare foarte mari (...). Dar noi trebuie să găsim acea modalitate de a-i aduce pe toţi la masă şi a-i convinge care sunt raţiunile pentru care le recomandăm un anumit tip de conduită şi de acţiune politică".

Social-democratul declară că cine nu e capabil să lucreze, nu e obligat să rămână la guvernare: "Obligaţia noastră este să ducem mandatul până la capăt. Nu putem să ne certăm după un an de zile, să ne luăm jucăriile şi să plecăm. În spaţiul public, astfel de manifestări nu fac bine societăţii, pentru că oamenii sunt obişnuiţi iarăşi cu acelaşi tip de politică pe care au dezavuat-o şi au condamnat-o prin vot în 2012. Nu mai vor scandaluri, ei vor oameni care să lucreze pentru ei. Cei care sunt în stare să lucreze trebuie să rămână la guvernare, cei care nu sunt în stare pot să plece. Nu e nimeni obligatoriu să stea la guvernare, dar aceasta este obligaţia noastră, am venit la guvernare, ne respectăm angajamentele".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară la Realitatea TV referindu-se la acuzaţiile reciproce dintre el şi Victor Ponta, că "este indecent" să mai pozeze în cuplu politic în faţa cetăţenilor, iar conferinţe de presă împreună nu vor mai face, cerând premierului să desemneze un purtător de cuvânt al USL.

Valeriu Zgonea nu apreciază ideea unui purtător de cuvânt al USL: "Eu nu cred că e o idee foarte bună. Co-preşedinţii alianţei sunt purtători de cuvânt, adică Daniel Constantin, Victor Ponta, Crin Antonescu. Sunt oameni importanţi, miniştrii, prim-miniştri şi al doilea om în stat, preşedintele Senatului şi cred că ei sunt vectorii de imagine, ei sunt cei care au construit această alianţă şi credibilitatea lor, modul lor de a face politică ne-a făcut să luăm 70%".

 
Valeriu Zgonea, intervievat de Cosmin Ruscior, despre conflictul dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta