Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zgonea, despre TVR: Parlamentarii PSD, frustraţi de jignirile aduse de candidatul PNL

TVR are nevoie de un preşedinte-director general interimar, declară la RFI şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Social-democratul explică de ce a eşuat varianta Rareş Bogdan ca PDG al postului public de televiziune: jurnalistul i-a jignit pe parlamentari, numindu-i porci.

Nominalizarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL la conducerea SRTV, nu a fost validată marţi de Parlament, întrucât nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. Guvernul va adopta miercuri o Ordonanţă de Urgenţă, care va permite Birourilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să numească o conducere interimară la TVR, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seară la Realitatea TV că varianta unei Ordonanţe de Urgenţă în cazul TVR este inacceptabilă, propunând o nouă convocare a parlamentarilor pentru votul privind şefia televiziunii publice.

Valeriu Zgonea susţine demersul Guvernului: "E ideea pe care am discutat-o aseară în cadrul Uniunii Social Liberale, ca să eliminăm această sincopă de parcurs. Noi am explicat şi înainte de a face propunerea aceasta Partidului Naţional Liberal, că există în cadrul Parlamentului, în grupul nostru, o frustrare faţă de atacurile şi jignirile pe care un jurnalist pe care eu îl apreciez şi-l respect foarte mult ca jurnalist le-a făcut. Vă reamintesc numai povestea pe care o discutau înainte de a se face nominalizarea săptămâna trecută, colegii mei discutau despre faptul că domnul Rareş Bogdan a zis că dacă cetăţeanul n-are nici un porc pe-acasă să-l taie, să se ducă până la Parlament. Un astfel de limbaj nu face bine societăţii româneşti, trebuie să existe o deontologie şi o limită, peste care nu putem să trecem".

"Am avut o discuţie şi cu domnul Rareş Bogdan şi i-am spus că există această frustrare în cadrul grupului parlamentar, pe care eu vă rog frumos să găsiţi o soluţie s-o închideţi cumva, pentru că oamenii n-au nici o problemă cu dvs. personal, ci cu un limbaj pe care-l folosiţi, ca să aveţi un rating foarte bun la emisiune; lumea oricum vă apreciază, dar nu-i jigniţi pe cei de la care cereţi votul, pentru că va fi foarte greu ca oamenii să vă voteze atâta timp cât dvs. îi jigniţi pe aceiaşi oameni. Asta a fost discuţia şi aseară cu Crin Antonescu, e o chestiune normală", spune şeful Camerei Deputaţilor.

 

Varianta Valentin Nicolau

 

Întrebat dacă varianta Valentin Nicolau i se pare una bună şi dacă parlamentarii PSD ar vota-o, Valeriu Zgonea a răspuns: "Eu nu pot să comentez o variantă sau alta. În acest moment, trebuie să ne gândim la miile de oameni care lucrează la TVR. Acei oameni au nevoie de un conducător, fie că este interimar, fie că are un lung parcurs. Şi atunci avem două variante: fie îi chemăm pe colegii noştri cu care am închis ieri săptămâna aceasta de lucru, fie rechemăm urgent azi sau mâine, ceea ce-mi este foarte greu să cred că vor veni, după două săptămâni de foc şi refacem o propunere de interimat, asta înseamnă să ai un cvorum de cel puţin 291 de parlamentari la un plen reunit, fie găsim o soluţie de compromis până pe 30 decembrie sau până în 15 ianuarie, când ar trebui şi suntem obligaţi de lege, să facem un nou Consiliu de Administraţie. Consiliul de Administraţie implică mai mulţi paşi procedurali. Unul dintre ei este ca sindicatele să-şi aleagă - şi procedura este destul de delicată - să-şi aleagă cei doi reprezentanţi. Pentru celelalte instituţii, Camera Deputaţilor, Senat, Guvern şi Preşedinţie este foarte simplu. Dar pentru sindicate durează două-trei săptămâni de zile. Noi i-am scris ieri preşedintelui şi eu şi domnul Antonescu, să-l rugăm să facă o nominalizare pentru un nou Consiliu de Administraţie şi astăzi o să scriem sindicatelor. Deci este o procedură lungă. Ne trebuie un interimat. Şi acel interimat trebuie să-l găsim într-o persoană pe care o va propune Partidul Naţional Liberal".