Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul cu Rusia salvează Ucraina de la "faliment"

acordul_rusia_salveaza_ucraina_faliment.jpg

Proteste în Ucraina (Foto: Reuters/Vasily Fedosenko)

Premierul Ucrainei apără acordul încheiat de ţara sa cu Rusia. Acordul "istoric" a permis salvarea economiei ucrainene de la "falimentul" care ar fi avut loc în cazul semnării unui acord de asociere cu UE, declară Mikola Azarov, potrivit AFP.

Premierul ucrainean susţine că acordul de asociere cu Uniunea Europeană "ar fi antrenat falimentul şi prăbuşirea socio-economică" a Ucrainei.

Mikola Azarov vorbeşte despre "un moment istoric", evocând vizita la Moscova a preşedintelui Viktor Ianukovici. Vizita s-a soldat cu un împrumut de 15 miliarde de dolari acordat de Rusia Ucrainei şi cu scăderea cu o treime a preţului gazelor naturale.

Premierul ucrainean avertizează că nu va permite Opoziţiei care protestează în stradă de peste trei săptămâni "să destabilizeze situaţia".

Preşedinţia lituaniană a Consiliului UE apreciază că acordul semnat de Ucraina cu Rusia este doar "o soluţie temporară", amânând o criză iminentă.

Ucraina a suspendat negocierile pentru semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană şi s-a orientat către Rusia.