Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEDO respinge plângerea lui Adrian Năstase

cedo.jpg

CEDO respinge plangerea lui Adrian Nastase

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Strasbourg, a decis sa nu primeasca plângerea depusa de Adrian Nastase privind condamnarea sa penala din 2012. Decizia Curtii este definitiva.

corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan

Adrian Nastase s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului in data de 18 decembrie 2012. El a introdus o plangere impotriva Statului român relativa la condamnarea sa penala in baza unor mai multe articole din Conventia Drepturilor Omului.

Aceste articole vizeaza interdicitia tratamentului inuman sau degradant, dreptul la viata privata si familiala, dreptul la libertate si securitate, dreptul la un proces impartial, samd.

Adrian Nastase pune la indoiala impartialitatea justitiei in ceea ce-l priveste. El a pretins ca nu a beneficat de un proces corect intrucât unul dintre judecatori nu era numit in acea capacitate printr-un decret prezidential.

Apoi, Nastase s-a plâns ca insasi condamnarea sa penala si acoperirea mediatica a evenimentului i-au creat un prejudiciu de imagine. Aceasta stare de fapt s-a repercutat asupra moralului sau si l-a impins la tentativa de sinucidere facuta in timpul arestarii sale. Dreptul la o viata privata si la o viata de familie nu i-au fost de asemenea respectate, spune el in plângerea adresata la CEDO.

Curtea, in urma analizei acestor plângeri si in urma verficarii faptelor a constatat ca Adrian Nastase a beneficiat de un tratament corect din partea justitiei române.

Arestarea si tentativa sa de sinucidere nu constituie elemente suficiente pentru a trage concluzia ca el ar fi fost supus unui tratament inuman sau degradant.

La fel, incarcerarea sa si acoperirea mediatica a intregului eveniment nu au adus un prejudiciu vadit asupra vietii sale private si de familie.

Prin urmare, CEDO a decis astazi ca nu poate primi plângerea  lui Adrian Nastase intrucât o considera nefondata. Decizia Curtii este definitiva.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan