Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase, votat de Parlament director general interimar al TVR

Stelian Tănase a fost validat director general interimar al televiziunii publice, după un aviz favorabil în comisiile parlamentare de cultură și un vot "pentru" în plenul reunit. Scriitor, politolog, scenarist, regizor şi realizator TV, Stelian Tănase, propus de PNL, a fost singurul candidat audiat pentru funcţia de preşedinte-director general.

Stelian Tănase era acceptat de mai toate partidele politice chiar înainte se pare de a veni confirmarea nominalizării oficiale. Iar intenția de a-l aduce în fruntea TVR nu e chiar nouă, după cum spunea chiar el. În trecut i s-a mai propus de două ori acest lucru, ambele propuneri fiind refuzate, la fel ca și aceea, din această vară, de a prelua conducerea Institutului Cultural Român.

Poate că unii politicieni s-au gândit mai mult ținând cont de implicarea politică, sporadică e adevărat, a lui Stelian Tănase, dar în final cartea sa de vizită a fost mai importantă decât eventualele suspiciuni. Așa că trecerea prin fața comisiilor de cultură a fost fără probleme.

 

PDL nu a acceptat procedura USL

 

PDL nu a luat parte la votul pentru numirea lui Stelian Tănase la șefia TVR, părăsind sala. Nemulțumirea a fost iscată de modul de acțiune al USL-ului în această chestiune.

E adevărat că au existat și alte păreri, după cum spunea în comisii deputatul PDL Teodor Paleologu:

Acum aproape că aş cere două voturi ca să votez pentru Stelian Tănase. Voi participa şi la plen, oricare ar fi directivele partidului. Se mai întâmplă şi lucruri bune, foarte rar, dar se întâmplă. Mă bucur pentru Televiziunea Română, mă bucur ca cetăţean, mă bucur mult mai puţin ca prieten, pentru că va fi o imensă belea”.

În schimb nu au fost surprize din partea UDMR. Stelian Tănase e o personalitate culturală, binecunoscută, după cum declara la RFI vice-președintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, iar asta înseamnă că UDMR susține propunerea și o votează.

 

Problemele TVR - lipsa de credibilitate și audiențe în scădere

 

Într-o recentă postare pe internet, Stelian Tănase scria: ”Cine va conduce TVR în 2014 va trebui să sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai și prezidențialele din decembrie. Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-președinte al TVR de către majoritatea USL. Declarațiile publice care dezmint acest adevăr simplu pe care îl cunoaștem dintr-o lungă experiență fac parte din acel dublu limbaj și dublu standard cu care deja ne-am obișnuit” .

Acum, Stelian Tănase vine cu declarații care să arate că nu va fi o persoană obedientă politic:

”Cred că singura poziţie înţeleaptă şi realistă este să asigur cât am să pot echidistanţa televiziunii în anul care urmează. Cred că nu va fi simplu deloc, dar cred că oricine va ocupa acel loc trebuie să se ocupe de asta cu foarte multă atenţie. Trebuie să aibă un dialog cu liderii politici şi să-i asigure că va fi într-adevăr echidistant şi că toţi candidaţii şi partidele vor avea condiţii egale - minute, echipamente, moderatori, formate - de competiţie în această televiziune care este publică. Va fi o grijă foarte mare pentru că partidele sunt foarte sensibile la acest subiect şi foarte uşor te atacă şi pe lucruri care nu există, pentru că e un joc politic şi trebuie să ai grijă”, a spus Stelian Tănase.

Odată lămurit gradul de independență pe care anunță că și-l ia față de politicieni, Stelian Tănase a vorbit de nevoia de credibilitate a TVR, lucru care ar putea aduce audiență:

”Cred că marea suferinţă a televiziunii, problema ei în ultimii zece ani, pentru că, din 2005, ea a intrat într-un declin financiar şi a început să facă datorii şi să se scufunde, este credibilitatea ei. Practic în fiecare an şi credibilitatea şi în consecinţă şi audienţele au declina. Această situaţie este paradoxală şi trebuie corectată cât se poate de repede. Dar această credibilitate se câştigă pe de o parte prin afirmarea serioasă a independenţei editoriale şi a echidistanţei politice. Cred că rolul meu va fi să asigur acest lucru şi să fiu şi crezut, pentru că mie mi-e destul de lejer să fac asemenea declaraţii şi să nu pot să fac faţă presiunii care se va isca. Eu sper să fac faţă şi să menţin televiziunea echidistantă, la egală distanţă de toţi competitorii politici. Ăsta este pariul”.

Stelian Tănase va conduce interimar TVR, pentru o perioadă de cel mult șase luni.