În Marea Britanie se cere elucidarea complicității cu tortura CIA

cameron.jpg

Premierul britanic David Cameron

Guvernului britanic i se solicită înființarea unei comisii independente de anchetă care să cerceteze indiciile că serviciile secrete britanice, cu știința conducerii politice, a colaborat cu CIA în operațiuni de tortură a suspecților de terorism. Solicitările, care vizează audierea printre alții a fostului premier Tony Blair, urmează publicării de către Senatul Statelor Unite a unui raport extrem de critic în care se dezvăluie folosirea torturii de către serviciul secret american pe timpul administrației Bush.

Parlamentari de frunte din toate marile partide, în frunte cu Partidul Conservator al premierului David Cameron,  i-au cerut șefului executivului să înființeze o comisie de anchetă condusă de un judecător, independentă de guvern, care să elucideze care a fost implicarea autorităților de la Londra în această operațiune tenebroasă.

Chiar din Partidul Laburist, actualmente în opoziție, s-a cerut convocarea fostului premier din perioada 1997 – 2007, Tony Blair, a fostului ministru de externe din perioada 2001 – 2006, Jack Straw, și a ministrului de externe din perioada 2007 – 2010, David Miliband.

Președintele comitetului de securitate al Camerei Comunelor, Sir Malcolm Rifkind, deputat al Partidului Conservator și fost ministru de externe, a declarat că va cere Senatului SUA informații care nu au fost dezvăluite în sumarul publicat, dar care s-ar putea găsi în raportul complet, ținut secret, cu privire la implicarea britanică în torturarea suspecților de terorism de către CIA.

“Dacă vom ajunge la concluzia că fie miniștri în funcție sau MI6 sau MI5 (serviciile secrete – N.R.) sau oricine altcineva a fost complice în tortură, vom spune acest lucru și vom indica probele care ne-au adus la această concluzie”, a spus Sir Malcolm.

Transferarea suspecților de terorism

Poliția metropolitană din Londra l-a intervievat ca martor pe Jack Straw în noiembrie 2012 cu privire la acuzațiile că doi disidenți libieni ar fi fost transferați în 2004 de serviciile secrete britanice regimului  lui Muammar Gadaffi care apoi i-ar fi torturat.

Abdel Hakim Belhadj și Sami al-Saadi au acuzat guvernul britanic și serviciul de informații externe MI6 de predarea lor și a familiilor lor în mâinile fostului dictator libian.

Belhadj, fost lupător islamist, susține că a fost arestat împreună cu soția sa pe aeroportul Bangkok în martie 2004 și predat agenților CIA, care l-ar fi interogat într-o închisoare secretă din Tailanda.

El susține că ar fi fost apoi suit într-un avion CIA, care a făcut o escală de realimentare pe baza britanică Diego Garcia din Oceanul Indian, pentru a fi apoi predat autorităților libiene la Tripoli unde ar fi fost torturat timp de șase ani.

După căderea regimului Gadaffi au fost găsite documente care atestau aparenta implicare a șefului MI6, Mark Allen, în predarea lui Belhadj.

Celălalt disident, al-Saadi, a susținut în trecut că a fost urcat cu forța într-un avion în 2004 la Hong Kong și dus la Tripoli în cadrul unei acțiuni comune americane, britanice și libiene.

De asemenea, avocații lui Shaker Aamer, ultimul deținut britanic de la închisoarea americană Guantanamo Bay din Cuba, au făcut un apel către premierul Cameron pentru ca acesta să-i solicite președintelui Barack Obama eliberarea sa, el aflându-se în detenție fără judecată din 2002 încoace.

Mai mulți parlamentari britanici au afirmat că elucidarea implicării britanice în transferul suspecților de terorism către CIA este esențială dacă este ca Marea Britanie să prelungească permisiunea Statelor Unite de a folosi baza de la Diego Garcia, actualul acord expirând la sfârșitul anului viitor.

Marea Britanie a fost principalul aliat al Statelor Unite în așa numitul “război împotriva terorismului” în prioada 2001 – 2009, participând cu trupe la invadarea Afganistanului și apoi a Irakului și sprijinind politic, diplomatic și la nivel de servicii secrete demersurile în această direcție ale administrației Bush, mai ales în arestarea suspecților de implicare în acte teroriste.