Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lovitură de teatru în dosarul Mihail Hodorkovski

2013-12-19t145630z_1542407204_gm1e9cj1r4o01_rtrmadp_3_russia-putin-khodorkovsky_0.jpg

Mihail Hodorkovski , în boxa acuzaţiilor, în 2010. REUTERS/Denis Sinyakov

La nici 24 de ore după ce a anunţat probabila amnistiere a fostului magnat al petrolului din Rusia, preşedintele Vladimir Putin a semnat vineri dimineaţă decretul de graţiere. La puţin timp după aceea, Hodorkovski, fost patron al gigantului Iukos, părăsea după zece ani de închisoare penitenciarul în care se afla închis nu departe de cercul polar. 

La puţin timp după aceea, Hodorkovski, fost patron al gigantului Iukos, părăsea după zece ani de închisoare penitenciarul în care se afla închis nu departe de cercul polar.  Acum câteva ore el a şi aterizat pe aeroportul din Berlin. Oficial, fostul miliardar şi oponent al lui Putin se află în capitala germană ca să se ocupe de mama sa, tratată de cancer la Berlin. Parisul a declarat că această eliberare este "o veste foarte bună".

Multe întrebări şi ipoteze se avansează mai peste tot pentru a încerca să se desluşească misterul în jurul acestei eliberări neaşteptate.

Vasile Damian se încumetă si el să explice contextul în care a fost eliberat Mihail Hodorkovski:

Anuntul senzaţional al gratierii lui Mihail Hodorkovski - ştirea deceniului pentru unii comentatori - a surprins pe toată lumea, începând cu anturajul şi avocaţii celui care a fost o vreme cel mai bogat om din Rusia. Vladimir Putin, cel pe care Hodorkovski nu ezita să-l critice în trecut, şi-a explicat gestul încă de la conferinţa de presă de joi. În opinia sa, fostul oligarhul eliberabil oricum anul viitor în vară, a acceptat să-i scrie o cerere de graţiere, lucru ce echivalează cu recunoaştere faptelor care i se imputau.

Până acum Hodorkovski refuzase orice demers în acest sens, considerându-se doar ca un prizonier politic al lui Putin. Presa moscovită spune însă că Hodorkovski ar fi acceptat să scrie totusi respectiva cerere după ce a primit vizita în puscărie a membrilor servicilor secrete. Astfel i s-a strecurat prizonierului că riscă o nouă condamnare. In plus i s-a spus că starea de sănătate a mamei sale se degradează. Argumente ce-ar fi fost deci decisive ca să-l facă pe Hodorvski să ceară gratierea sa.

Multi analisti estimează însă că prin acest gest "mărinimos", unic si neasteptat din partea lui Putin care arată în fapt atotputerea de care beneficiază acesta, presedintele Rusiei caută să-si refacă în realitate o imagine mai bună în Occident cu câteva săptămâni înaintea Jocurilor olimpice de la Soci. Lovitura de teatru s-ar explica astfel printr-o lovitură de imagine. Nimic nu trebuie să împiedice triumfului lui Putin la Soci, considerate a fi practic jocurile sale personale. Ori să nu uităm că mai multi lideri internationali, printre care americanul Barack Obama si francezul François Hollande, au anuntat déjă că boicotează deschiderea Olimpiadei de iarnă din Rusia din cauza situatiei drepturilor omului.

Hubert Védrine, fost ministru socialist de externe, spune însă la RFI că "imaginea sa în Occident nu este printre preocupările prioritare ale lui Putin". In opinia ex-diplomatului francez, "a-l judeca pe presedintele Rusiei după criteriile democratiei occidentale e bine dar nu duce la o analiză justă a realitătilor Rusiei de astăzi. Nu putem avea ca singură atitudinea detestarea lui Putin", conchide Hubert Vedrine.

Alţi observatori remarcă de asmeneai că această gratiere a lui Hodorkovski survine în contextul în care economia rusă stagnează iar climatul afacerilor nu este foarte favorabil.

Dacă la eliberarea lui Hodorkovski mai adăugăm si gratierea membrelor grupului Pussy Riots si amnistierea activistilor Greenpeace, putem spune că occidentalii vor avea tot atâtea mai putin reprosuri de făcut liderului de la Kremlin.

Reamintim în final că Hodorkovski fusese până acum zece ani cele mai bogat - unii spun si talentat - oligarh din Rusia. Independenta sa afisată, ambitiile sale politice care-l făceau un potential rival la lui Putin si faptul că începuse să finanteze opozitia din Rusia i-au pecetluit însă soarta. Arestat pe un aeroport siberian si condamnat de atunci de două ori pentru "escrocherie, fraudă fiscală si furt de petrol", Hodorkovski devenise simbolul derivei autoritare a Rusiei lui Vladimir Putin. Un presedinte care declara până nu demult despre Hodorkovski: "locul unui hot este în închisoare".

Joi, anuntând gratierea fostului său oponent, presedintele Rusiei i s-a adresat cu prenumele Mihail Borisovici, semne de respect în traditia rusă. Dacă punerea în libertate a fostului patron al gigantului Iukos ridică mai departe o serie de întrebări, ea nu va fi probabil îndeajuns ca să-i păcălească pe toti criticii actualului presedinte rus. Prin gestul său, liderul Kremlinului demonstrează încă o dată că justitia din Rusia este mai departe sub controlul său personal iar statul de drept este o notiune care-i este necunoscută.