Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama: Încă nu sunt necesare noi sancţiuni pentru Iran

obama_-_fata_in_prim_plan.jpg

Preşedintele SUA, Barack Obama

Noi sancţiuni nu sunt "încă" necesare împotriva Iranului, atâta timp cât negocierile privind programul său nuclear vor continua. Afirmaţia a fost făcută, vineri seară, de preşedintele SUA Barack Obama. Într-o declaraţie de presă, acesta a avertizat, însă, că, dacă Iranul nu va da asigurările necesare cu privire la caracterul paşnic al programului său nuclear, sancţiunile economice pentru Teheran vor redeveni de actualitate.

"Vom vedea mai clar ca înainte în programul nuclear al Iranului în următoarele şase luni. Vom şti dacă iranienii încalcă termenii acordului. Le-am spus membrilor Congresului, democraţi şi republicani, că nu este nevoie de o nouă lege pentru sancţiuni, nu încă", a declarat preşedintele american.

El a mai subliniat că dacă Iranul nu va da asigurările necesare cu privire la caracterul paşnic al programului său nuclear, "nu va fi dificil" să fie aplicate sancţiuni.

Precizările Casei Albe vin în contextul în care mai mulţi senatori democraţi şi republicani sunt aşteptaţi să facă o propunere de lege vizând pedepsirea în continuare a Teheranului pentru programul său nuclear dacă negocierile actuale vor eşua.

La 24 noiembrie, la Geneva, marile puteri au ajuns la un acord interimar cu Iranul privind programul său nuclear. Acesta prevede că nu vor exista noi sancţiuni împotriva Iranului în următoarele şase luni, timp în care

Republica islamică a acceptat să oprească dezvoltarea programului său nuclear controversat, pentru a încerca obţinerea unui acord definitiv.

Iranul este suspectat în pofida negărilor sale că vrea să obţină arma atomică.