Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un capăt de acuzare pentru fostul preşedinte egiptean

morsi_mohamed_sursa_the_australian.jpg

Preşedintele islamist egiptean Mohamed Morsi (Sursa: The Australian)

Preşedintele islamist egiptean Mohamed Morsi, destituit în iulie de armată şi judecat pentru moartea unor manifestanţi, va compărea în justiţie şi pentru evadare din închisoare în timpul revoltei care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak, în 2011, a anunţat sâmbătă Parchetul, citat de AFP şi Mediafax.

Morsi va fi judecat în acest caz împreună cu alte 132 de persoane, între care 70 de membri ai mişcării islamiste palestiniene Hamas şi ai celei şiite libaneze Hezbollah, al căror proces va avea loc în contumacie.

Parchetul afirmă că militanţii din rândul Fraţilor Musulmani, mişcare din care provine Morsi, ai Hamas, ai Hezbollah şi susţinători ai jihadului au atacat închisori şi posturi de poliţie în primele zile ale revoltei, provocând moartea mai multor poliţişti şi ajutând mii de deţinuţi să evadeze.

Liderii Fraţilor Musulmani care au evadat împreună cu el la începutul lui 2011 din închisoarea Wadi Natrun (la nord-vest de Cairo) figurează, de asemenea, pe lista persoanelor inculpate.

Deţinut de la destituirea sa, la 3 iulie, Morsi este judecat în prezent pentru complicitate la uciderea manifestanţilor atunci când se afla la putere.

Agenţia de presă Mena a anunţat în această săptămână că îl va judeca pe Morsi şi pentru "spionaj" în vederea comiterii unor "acţiuni teroriste" implicând Hamas şi grupări jihadiste.