Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Ambasadori, ameninţaţi cu expulzarea

erdogan_recep_tayyip_-_premierul_turc.jpg

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat, sâmbătă, că ar putea expulza unii ambasadori străini. Aceştia ar fi autori ai "unor provocări", pe fondul tensiunilor apărute în urma unui scandal de corupţie fără precedent, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Unii ambasadori s-au implicat în acţiuni de provocare", a declarat el în remarcile făcute în oraşul Samsun, pe malul Mării Negre, şi transmise de televiziuni. "Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră", a declarat şeful Guvernului.

Declaraţiile lui Erdogan par o avertizare voalată la adresa ambasadorului american Francis Ricciardone care, potrivit unor mass-media proguvernamentale, le-ar fi spus reprezentanţilor Uniunii Europene că Washingtonul a cerut băncii publice Halkbank să taie toate legăturile cu Iranul din cauza sancţiunilor.

Directorul general al Halkbank, Suleyman Aslan, face parte dintre persoanele vizate de o anchetă de corupţie în care sunt urmăriţi şi fiii a doi miniştri şi care afectează Guvernul lui Erdogan, aflat la putere din 2002.

Aslan a fost acuzat că a acceptat mită. Poliţia a confiscat 2,5 milioane de dolari bani lichizi ascunşi în cutii de pantofi la domiciliul său, a anunţat presa turcă săptămâna trecută, citând surse judiciare.

Halkbank este criticată în Statele Unite pentru că a făcut tranzacţii ilegale cu Iranul, dar banca a dezminţit aceste acuzaţii.

"Am cerut Halkbank să întrerupă relaţiile cu Iranul. Nu ne-au ascultat. Asistăm la prăbuşirea unui imperiu", le-ar fi spus Ricciardone ambasadorilor UE, potrivit mai multor ziare.

Dar Ricciardone a dezminţit, sâmbătă, aceste informaţii de presă ca fiind "acuzaţii fără fundament" pe contul său de Twitter în limba turcă.

"Nimeni nu ar trebui să compromită relaţiile SUA-Turcia pe baza unor acuzaţii fără fundament", a declarat el.