Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Culisele eliberării lui Mihail Hodorkovski

hodorkovski_mihail_-_reuters-alexander_natruskin.jpg

Mihail Hodorkovski (Sursa: Reuters - Alexander Natruskin)

Fostul magnat rus opozant al lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, eliberat vineri după 10 ani de detenţie, a explicat, duminică, culisele eliberării sale surprinzătoare din închisoare. El a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin, nimeni altul decât marele său rival din anii 2000, cel despre care unii observatori străini au scris că s-ar afla în spatele controversatului proces încheiat în 2005 cu condamnarea lui Hodorkovski la 14 ani de închisoare.

„Eliberarea mea nu ar fi fost posibila fara sprijinul vostru, al jurnalistilor. Cred in libertate si va multumesc pentru suportul vostru. In procesul eliberarii mele au fost implicati foarte multi oameni si organizatii. Le multumesc tuturor. Nu va pot da foarte multe detalii, prietenii mei sunt inca in inchisoare in Rusia. Si sunt atatia altii in puscariile din Rusia, care nu stiu cand vor putea iesi din inchisoare. Tot ce imi doresc este ca in Rusia si in celelalte tari si-n lume sa nu mai existe prizonieri politici. Nu m-am decis ce voi face cu viitorul meu", a declarat Mihail Hodorkovski.

Fostul magnat al petrolului le-a mai mulţumit şi diplomaţilor germani pentru rolul jucat în eliberarea sa. Vineri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat satisfacţia pentru eliberarea lui Hodorkovski.

Hodorkovski a mai precizat că nu se va întoarce prea curând în Rusia, având viză de şedere în Germania pentru următorul an.

"Din punct de vedere juridic, condamnarea mea în civil în primul caz nu a fost ridicată. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari şi, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu să nu pot primi autorizaţia de a părăsi ţara", a mai declarat Hodorkovski la Berlin, în faţa jurnaliştilor ruşi, potrivit agenţiei Interfax, citată de Mediafax.

 
Mihail Hodorkovski, despre eliberarea sa