Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Lăzăroiu: Momentul cel mai grav al anului politic 2013 a fost ziua de 10 decembrie

Momentul cheie al anului politic 2013 a fost luna decembrie, când Parlamentul a modificat Codul Penal şi a adoptat legea amnistiei. O spune la RFI consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu. El crede că România va ieşi "extrem de prost din acest episod". Lăzăroiu mai afirmă că premierul Victor Ponta "nu controlează partidul, ci este controlat de partid".

Care a fost momentul cheie al anului politic 2013? "Surprinzător, finalul de an şi aici vorbesc, evident, de ce s-a întâmplat în Parlament în data de 10 decembrie, pentru că a fost o reeditare, sigur, la altă scară, a loviturii date statului de drept în 2012. Practic, a continuat în 10 decembrie ceea ce USL a început în vara lui 2012. Mă refer la dezvoltarea superimunităţii parlamentarilor şi la încercarea de a promova o lege a amnistiei. A fost un moment dramatic, aş zice, pentru România. Sigur, consecinţele o să le vedem treptat. România este iarăşi sub reflectoarele internaţionale şi cred că vom ieşi extrem de prost din acest episod, credibilitatea României a avut şi mai mult de suferit, chiar dacă a existat o cedare măcar temporară spre cele două iniţiative legislative. A fost momentul cel mai grav din anul ăsta şi cumva neaşteptat, mă aşteptam să fi învăţat ceva USL din lecţia lui 2012", crede Sebastian Lăzăroiu.

Consilierul prezidenţial spune că Victor Ponta a pierdut controlul "nu asupra parlamentarilor (PSD), ci asupra partidului. S-a văzut cel mai bine în 10 decembrie că premierul nu controlează partidul, ci este controlat de partid. Premierul are deja o experienţă din interacţiunile pe care le-a avut cu diferiţi şefi de state şi de Guvern, ştia, sunt convins că ştia ce urmează să se întâmple, ştia care va fi impactul asupra Germaniei, Franţei, Comisiei Europene şi totuşi n-a putut împiedica lucrul ăsta".

Sebastian Lăzăroiu afirmă însă că nici liderul PNL nu mai deţine controlul asupra Partidului Naţional Liberal: "Dacă a spus domnul Antonescu că n-are domnul Ponta control asupra partidului, nu înseamnă că domnul Antonescu are mai mult control asupra partidului".

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre momentul cheie al anului politic 2013