Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Preda, despre excluderea din PMP: Până şi criminalul cel mai odios are dreptul să se apere

PMP este compus în clipa de faţă doar din Elena Udrea şi o gardă personală, declară la RFI europarlamentarul Cristian Preda, exclus acum câteva zile din Partidul Mişcarea Populară. El avertizează că în momentul în care va renunţa la politica europeană în favoarea celei interne, "mulţi o vor încurca", pentru că nu va uita "nedreptăţile" care i-au fost făcute. Preda precizează că în PE are parte de "multă simpatie şi de sprijin", iar în România primeşte "măciuci în cap în mod ilegal".

Cristian Preda spune că excluderea sa din PMP "e ceva inimaginabil din punctul de vedere strict procedural".

"Nu am fost anunţat că se discută despre cazul meu, nici măcar n-am fost informat că există o reuniune, că m-aş fi dus, aş fi luat trenul, mă duceam până la Tuşnad şi în aceste condiţii nu am putut să uzez de dreptul la apărare, asta e ceva foarte important. Şi criminalul cel mai odios are dreptul să se apere", afirmă europarlamentarul.

Deputatul european anunţă că a contestat deja decizia de excludere din PMP: "Am contestat deja decizia şi i-am chemat şi-i chem în continuare pe membrii PMP să mă susţină. Impresia mea este că decizia asta a fost luată şi pentru că am anunţat că am de gând să candidez la şefia PMP, pentru a reface acest partid, pentru a-l reanima, pentru că în acest moment el este doar compus din Elena Udrea şi o gardă personală, adică au plecat de acolo oameni de mare valoare, de la Baconschi şi Papahagi, la Cristi Petrescu, Ruxandra Dragomir, oameni care aveau un anumit profil public".

"În Parlamentul European am parte de respect, de sprijin din partea colegilor, de aprecieri care au făcut de pildă să fiu ales, sunt singurul în această situaţie, coordonatorul grupului meu în politică externă. Am parte de multă simpatie şi de sprijin, inclusiv din partea altor grupuri politice şi acasă primesc măciuci în cap în mod ilegal", se plânge el.

 

"Nu voi uita nedreptăţile care mi-au fost făcute"

 

Cristian Preda spune că nu a luat niciodată bani "din poşeta Elenei Udrea": "Falsificarea statutului meu, construirea unor discursuri care mă stigmatizează, sunt un fel de tip rapace, care ia banii din poşeta lui Udrea, zeci de mii de euro pe lună, care nu ştiu de unde vin, de la Partidul Mişcarea Populară sau de la Udrea însăşi, chestia asta este jenantă, suntem într-o poveste, într-o retorică absolut penibilă".

Europarlamentarul dă de înţeles că nu va demisiona din PE: "Eu îmi văd de treabă în Parlamentul European, pentru că am foarte multe responsabilităţi aici şi am parte de respectul şi de stima colegilor din multe grupuri politice şi mă voi bate pentru respectarea unei minime civilităţi în politica din România. Când am să mă decid să renunţ la politica europeană pentru a face politică în România, mulţi o vor încurca cu mine, pentru că nu voi uita nedreptăţile care mi-au fost făcute".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre excluderea din PMP