Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Ponta cere cărţi şi DVD-uri pentru elevii moldoveni: Tom şi Jerry pot vorbi şi în română, nu neapărat în ruseşte

victor_ponta_cere_carti_dvd_pentru_elevii_moldoveni_tom_jerry_pot_vorbi_romana_nu_neaparat_ruseste.jpg

Premierul moldovean, Iurie Leancă şi cel român, Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

Premierul Victor Ponta a făcut un apel la profesori şi elevi să doneze cărţi şi DVD-uri cu filme în limba română copiilor din Republica Moldova. El a cerut lansarea unui program naţional în acest sens, explicând că "Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română, nu neapărat în ruseşte". Premierul moldovean, Iurie Leancă, s-a aflat luni la Bucureşti.

Iurie Leancă a participat la începutul şedinţei de Guvern de la Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta spune că elevii moldoveni nu au lucruri pe care românii le consideră normale, precum manuale, cărţi sau DVD-uri cu filme în limba română: "Eu am început primul cu donaţia. Uite aici, ţi le dăm, domnule prim-ministru! Deci, filme în limba română, că Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română, nu în ruseşte neapărat. (...) Vreau să lansăm un program naţional în acest sens, sunt convins că foarte mulţi au acasă prea multe cărţi sau filme pe care nu le mai folosesc şi cred că foarte mulţi copii de dincolo de Prut ar aprecia foarte mult acest lucru".

El a donat mai multe DVD-uri cu filme sau desene animate dublate în limba română, precum Marry Poppins, Alladin, Clopoţica, Bambi, Pocahontas sau Mulan.

 

Fonduri româneşti pentru şcolile moldoveneşti

 

România va acorda Republicii Moldova 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare.

"Cred că sunt gesturi extrem de importante prin care arătăm că dacă noi am avut un an bun, trebuie să aibă şi Moldova un an bun. De altfel, anul acesta aţi luat o decizie fundamentală la Vilnius, anul acesta Curtea Constituţională din Moldova a decis că limba română este limba oficială, deci Moldova a avut un an bun, România a avut un an bun şi cred că trebuie să ne sprijinim ca şi 2014 să fie la fel de bun", i-a spus Victor Ponta lui Iurie Leancă.

Pe de altă parte, toţi cetăţenii moldoveni care au viză Schengen vor putea intra în România, începând cu luna februarie, fără nici o altă viză suplimentară, a anunţat premierul Ponta.