Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 120 de morți după ce talibanii au atacat o școală în Pakistan

atac_pakistan.jpg

Foto: Reuters

În Pakistan, cel puţin 126 de persoane, dintre care majoritatea sunt copii, au fost ucise într-un atac al talibanilor asupra unei şcoli pentru copiii militarilor de la Peshawar. Confruntările între armată şi atacatori continuă și la această oră.

Atacul lansat de un comando a fost revendicat de talibanii din Pakistan, care transmit că e vorba de o răzbunare faţă de ofensiva militară în curs împotriva lor, în bastioanele din zonele tribale din apropiere de Peshawar. ”L-am declanşat în urma unei anchete care a arătat că unii dintre copiii mai multor oficiali de rang înalt din cadrul armatei studiază în această şcoală”, a declarat un purtător de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan, principala grupare islamistă rebelă din ţară.

Surse din rândul personalului didactic spun că cinci sau şase persoane au intrat în şcoală, înarmate şi purtând uniforme militare. Doi elevi au fost răniţi de focuri de armă.

Armata spune că cea mai mare parte din cei 500 de elevi au fost evacuați. Nu este clar însă câți elevi sunt ținuți ostatici.

”Au avut loc schimburi de tiruri la şcoala publică a armatei din Peshawar. Trupele au încercuit zona şi-i caută pe atacatorii rebeli”, a declarat pentru France Presse un oficial militar local.

Cât îi privește pe talibanii responsabili de acest atac, purtătorul de cuvânt al organizației spune că au fost trimiși şase oameni pentru acest atac, inclusiv lunetişti şi kamikaze.

Armata pakistaneză poartă de mai multe săptămâni o ofensivă de amploare împotriva TTP - un aliat al reţelei teroriste Al-Qaida şi care a lansat un război contra guvernului de la Islamabad în 2007. Cele mai multe lupte și atacuri au loc în principalul refugiu al grupării, Waziristanul de Nord, o zonă tribală situată la frontiera cu Afganistanul.