Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie importantă a Japoniei privind o controversată bază militară americană

decizie_importanta_japoniei_privind_controversata_baza_militara_americana.jpg

Premierul japonez, Shinzo Abe şi guvernatorul insulei Okinawa, Hirokazu Nakaima (Foto: Reuters/Toru Yamanaka)

Guvernatorul insulei japoneze Okinawa a aprobat vineri mutarea unei controversate baze americane pe această insulă. Este o mişcare importantă într-un dosar extrem de sensibil, care afectează relaţiile americano-japoneze de ani de zile.

Iniţial, autorităţile nipone intenţionau să desfiinţeze baza militară americană. Ea va fi până la urmă mutată din sudul insulei Okinawa lângă litoralul estic, unde vor fi create unele terenuri artificiale.

Baza aeriană e situată în prezent în oraşul Ginowan, o zonă urbană aglomerată, în care aceste instalaţii sunt foarte criticate.

Guvernatorul insulei, Hirokazu Nakaima, a fost înduplecat şi de premierul Shinzo Abe, care a promis între altele un ajutor financiar de cel puţin 300 de miliarde de yeni (2,1 miliarde de euro) pe an, pentru economia insulei Okinawa, până în 2021.

Locuitorii din zona unde se află acum baza militară americană s-au săturat de neplăceri şi de insecuritatea provocate de prezenţa militară masivă pe teritoriul lor. Cei care se opun proiectului vor ca baza să fie pur şi simplu desfiinţată, nu mutată în altă parte a insulei.