Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Cristian David: Românii vor pleca în UK să muncească, nu să stea cu burta la soare sau cu mâna întinsă

După data de 1 ianuarie 2014 nu va exista un val masiv de muncitori români care vor pleca în Marea Britanie. Iată ce spune într-un interviu la RFI ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David. El subliniază că românii nu vor pleca în Regatul Unit "cu mâna întinsă", ci ca să muncească.

Restricţiile de pe piaţa europeană a muncii vor fi eliminate complet de la 1 ianuarie 2014. Va exista un val de muncitori români în Marea Britanie? Ministrul Cristian David crede că nu: "Cu siguranţă, nu, nu va exista un asemenea val masiv, pentru că nu este posibil din punct de vedere practic, nu este nici măcar din punct de vedere al motivaţiei o destinaţie de urmărit cu interes de marea majoritate a lucrătorilor români din afară".

Ministrul pentru românii de pretutindeni spune că românii nu vor pleca în Marea Britanie ca să profite de beneficiile sociale: "Prin definiţie, lucrătorii sunt aceia care vor veni acolo să muncească. Odată intraţi în piaţa forţei de muncă, aceştia contribuie la impozitele, la taxele locale, pe care le plătesc, contribuie la sistemele sociale de sănătate sau pensii. Deci dacă vorbim despre lucrători, această discuţie nu-şi are suportul, pentru că cei care vin în Marea Britanie nicidecum nu vin ca să privească contemplativ sistemul de asistenţă socială, ci vin să muncească".

 

"Românii plătesc taxe şi impozite în Marea Britanie"

 

În opinia lui Cristian David, "românii dacă se duc în Marea Britanie se duc ca să muncească, nu se duc cu mâna întinsă, se duc să contribuie prin munca lor la dezvoltarea comunităţii şi societăţii în care trăiesc, din munca lor plătesc impozite şi taxe".

"Eu nu cred că mâine românii vor pleca pentru beneficii sociale, ci să muncească. Nu se duc să stea cu burta la soare în Marea Britanie", conchide ministrul pentru românii de pretutindeni.

Guvernul Marii Britanii a respins cererile de prelungire a restricţiilor pe piaţa muncii, în schimb limitează accesul migranţilor din UE la sistemul de asistenţă socială.

Cristian David, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eliminarea restricţiilor de pe piaţa europeană a muncii