Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iurie Leancă la RFI: 2013 a fost un an complicat

"Republica Moldova este într-o situaţie pe de o parte complicată şi dificilă, pe de altă parte unică. În cazul în care parcurgem cu succes această perioadă cu multiple provocări, atunci putem să asigurăm ţării un altfel de viitor". Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de premierul moldovean, Iurie Leancă.

Prim-ministrul moldovean Iurie Leancă spune la RFI că deși criza politică de la începutul anului 2013 a creat un fundal deloc pozitiv, a doua jumătate a fost una mult mai bună, cu mai multe realizări, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. "Este adevărat, a fost un an complicat, un an cu un început care a bulversat societatea moldovenească, evenimente care au generat anumite probleme de încredere în capacitatea noastră de a avea o dezvoltare sustenabilă. Cea mai importantă realizare în 2013 este revenirea în albia unui dialog politic, care sper a redat o anumită încredere cetățenilor, un dialog care ne-a permis să avem pe de o parte stabilitatea necesară și pe de altă parte previzibilitatea actului guvernării, un dialog și o conlucrare între Executiv, majoritatea parlamentară și partidele politice care constituie coaliția de guvernare", declară el.

"Acest lucru ne permite să ne axăm pe subiectele unde nu am reușit să facem progrese anticipat, cum ar fi reforma justiției, reforma procuraturii. De asemenea, să continuăm mai multe lucruri bune care au fost inițiate din 2009 încoace - lucrări pe infrastructură, domeniul sănătății. Am reușit să recâștigăm și încrederea partenerilor noștri din străinătate", a mai subliniat premierul Republicii Moldova.

 

Acordul de Asociere şi anularea vizelor pentru moldoveni în 2014

 

Summit-ul de la Vilnius a fost un eveniment important, pentru că au fost parafate Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, spune Iurie Leancă.

"Înainte de summit, Comisia Europeană a decis să transmită recomandarea sa foarte clară Parlamentului European și Consiliului European, adică celor 28 de țări, că Republica Moldova a îndeplinit toate angajamentele pe vize și să solicite celor două instituții eliminarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceste evoluții extrem de importante și pozitive ne aduc mai aproape de semnarea și apoi ratificarea Acordului de Asociere și cel de Liber Schimb cu UE și bineînțeles obținerea pe parcursul anului 2014 a regimului liberalizat de vize. Eu văd avantaje. Dezavantaje sunt pentru moment. Pentru a beneficia de toate oportunitățile Zonei de Liber Schimb, e adevărat, trebuie să facem niște investiții, pentru ca mărfurile noastre să fie competitive, să corespundă anumitor standarde, astfel încât să aibă acces la piața europeană. Asta ne va ajuta și pe noi, consumatorii de acasă - cumpărăm produse și nu știm dacă ne fac bine sau nu, dacă corespund anumitor cerințe fitosanitare", continuă șeful Cabinetului de miniștri.

Iurie Leancă e de părere că trebuie făcute anumite ajustări, iar acestea pe termen mediu și lung vin cu multiple beneficii, atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii din Republica Moldova. Prim-ministrul consideră că produsele moldovenești vor deveni mai competitive nu doar pe piața vestică, ci şi pe cea estică.

În contextul eliminării vizelor pentru cetățenii moldoveni care își doresc să călătorească în țările Uniunii Europene, premierul Leancă a ținut să precizeze că recent, Comitetul ambasadorilor statelor membre ale UE a aprobat de principiu recomandarea Comisiei Europene pe vize și urmează la nivel de miniștri să fie confirmată această decizie. "După ce și Parlamentul European va lua această hotărâre, vom beneficia de regimul liberalizat de vize pentru țările Uniunii Europene. Începând cu 1 februarie 2014, deținătorii vizei Shengen nu vor mai trebui să obțină și vize românești pentru a intra în România. Mă bucur că Guvernul României a luat această decizie", a subliniat Leancă.

 

"Nici o ţară din UE nu este împotriva eliminării vizelor pentru moldoveni"

 

Şeful Cabinetului de miniștri s-a arătat optimist şi încrezător că statele membre ale Uniunii Europene vor fi pentru anularea vizelor pentru cetățenii moldoveni. Unii analiști de la Chișinău cred însă că există țări cum ar fi Olanda sau Franța care ar fi reticente. "Când s-a discutat această chestiune la reuniunea ambasadorilor statelor membre ale UE, nici o țară nu s-a pronunțat împotriva ridicării vizelor pentru moldoveni. A fost luată prin consens, în unanimitate. Una dintre cele mai importante întâlniri pe care am avut-o la Vilnius a fost cu președintele Franței, Francois Hollande. Am reușit să am o comunicare bună, sper că am reușit să generez și un anumit interes pentru domnul președinte Hollande pentru Moldova, pentru situația din regiune. Sper că această întâlnire ne va permite să avansăm pe dialogul politic anul viitor, să avansăm și pe atragerea în continuu a investițiilor franceze, care sunt prezente în economia Republicii Moldova", a conchis Iurie Leancă.

Prim-ministrul moldovean a mai spus că pe 16 ianuarie va merge la Haga, într-o vizită oficială, la invitația premierului olandez, Mark Rutte.

Iurie Leancă, intervievat de corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu, despre bilanţul pe 2013