Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leancă la RFI, despre construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni: În Rep. Moldova sunt aplicate standarde sovietice, fapt ce creează probleme

România aproape că a finalizat lucrările gazoductului Iaşi-Ungheni, în timp ce Republica Moldova speră să le încheie până la sfârşitul lunii martie 2014, declară premierul moldovean, Iurie Leancă. "La noi durează ceva, fiindcă şi în acest proiect am constatat câteva probleme de sistem", spune la RFI prim-ministrul Republicii Moldova.

Şeful Cabinetului de miniştri, Iurie Leancă, explică la RFI că în prezent există probleme la construcția gazoductului Iași-Ungheni, pentru că se aplică standarde sovietice, ceea ce afectează proiectarea. "Ar trebui să aplicăm standarde europene, așa cum ne-am propus, dacă tot ne integrăm în Uniunea Europeană. Colegii mă asigură că noi am putea să finalizăm până în martie. Concomitent, discutăm despre problemele care țin de administrarea acestui gazoduct, termenii de livrare a gazelor. Locuitorii din satele raioanelor Ungheni și Nisporeni vor avea gaze de la noua conductă. Am mai vorbit încă o dată despre studiul de fezabilitate pe celelalte componente care ne vor permite ca în doi-trei ani să avem potențial de a importa gaze în cantități mai mari din vest și respectiv din est avem această infrastructură, această logistică. Să avem doi vânzători și să avem capacități mai bune de negociere", a declarat premierul Leancă.

 

Bani româneşti pentru şcolile moldoveneşti

 

Referindu-se la recenta vizită la București, dar și la decizia Guvernului român de a acorda 20 de milioane de euro pentru renovarea grădinițelor din Republica Moldova, Iurie Leancă a spus: "În aproape 100 de localități în Republica Moldova, comunismul nu fusese construit și nu există deloc grădinițe. În foarte multe localități e nevoie de o renovare, modernizare. Ministerul Educației în gestiunea căruia se află aceste instituții se preocupă de o analiză pentru a identifica zonele și localitățile unde această necesitate e cea mai mare".

Pe lângă DVD-urile cu Tom și Jerry, promise de premierul român, Victor Ponta, în grădinițe este nevoie de material de didactic, spune Leancă. "Nu pretind să fiu specialist, la copilași atunci când se formează capacitatea de gândire, de analiză de exprimare în limba maternă, este foarte important să aibă acces la desene animate în limba maternă, cărți. Dar vreau să vă zic că am constatat că și bibliotecile școlare au o mare problemă: nu au cărți moderne, editate acum. Am văzut într-un centru raional cărți din anii '70. Mă bucur că prim-ministrul Ponta a fost receptiv la această solicitare. Și urmează să facem ca dincolo de acești bani care sunt foarte importanți pentru renovarea acestor grădinițe, să ne ajute să le punem la dispoziție și acest material didactic", a mai menționat prim-ministrul Iurie Leancă.

Întrebat ce alte subiecte a abordat împreună cu omologul său român, Iurie Leancă a menționat: "Am vorbit și despre proiectul legat de interconexiunea la Fălciu-Gotești, care a fost finalizată de partea română. Trebuie să vorbim și cu cei care distribuie energia electrică în Republica Moldova. Union Fenosa ar putea cumpăra eventual prin această linie de interconexiune, care este dată deja în exploatare, deși nu poate aproviziona toate necesitățile noastre. Am vorbit despre construcția podului de la Ungheni. Am solicitat împreună cu domnul Ponta într-o scrisoare comună președintelui şi vicepreședintelui Comisiei Europene să analizăm dacă putem beneficia de finanțare europeană. Am stabilit ca în luna ianuarie miniștri cu experții se vor vedea la București și vor merge ulterior și la Bruxelles să vedem de unde putem să atragem aceste resurse cât mai repede. La Ungheni avem nevoie de acest pod pentru autovehicule, o foarte importantă arteră pentru schimburile comerciale și nu doar comerciale", a mai declarat premierul moldovean.

 

Unirea Republicii Moldova cu România

 

În alt context, prim-ministrul moldovean s-a referit și la subiectul abordat tot mai des peste Prut, unirea Republicii Moldova cu România. L-am întrebat dacă recentele declarații ale lui Traian Băsescu, potrivit cărora viitorul proiect de țară este întregirea țării, ar putea dăuna apropierii Republicii Moldova de UE.

"Declarațiile luii Băsescu nu văd cum ar putea afecta. Avem o relație matură cu Comisia Europeană, cu Uniunea Europeană, cu țările membre. De altfel, domnul Băsescu a făcut suficient pentru a ne susține pe noi în acest proces de integrare europeană. Doar aceste declarații legate de unire sunt mai puțin fericite. Avem nevoie acum de mesaje care consolidează societatea noastră. Acest mesaj, această idee națională este integrarea europeană care nu înseamnă pierderea suveranității Republicii Moldova", a subliniat prim-ministrul Iurie Leancă.

Iurie Leancă, intervievat de corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu, despre gazoductul Iaşi-Ungheni