Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin: Criza economică din Rusia va dura cel mult doi ani

putin_criza_economica_din_rusia_va_dura_cel_mult_doi_ani.jpg

Preşedintele rus, Vladimir Putin (Foto: Reuters/Maxim Zmeyev)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Rusia îşi va relua creşterea economică în doi ani, în cel mai rău caz, potrivit AFP. Rusia traversează în prezent cea mai gravă criză monetară după 1998.

O ieşire din criză este "inevitabilă", în primul rând pentru că economia mondială continuă să crească, a spus Vladimir Putin în deschiderea conferinţei sale anuale de presă, în faţa a peste o mie de jurnalişti.

Liderul de la Kremlin a apreciat că măsurile luate de Guvern şi de Banca centrală în faţa crizei sunt "adecvate".

Rubla traversează o perioadă de criză, din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale la adresa Rusiei, în dosarul ucrainean.

În aceeaşi conferinţă de presă, Vladimir Putin a denunţat "operaţiunea punitivă" lansată de Kiev împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei.

"După lovitura de stat desfăşurată la Kiev de forţele armate", noile autorităţi ucrainene nu au vrut să înceapă un dialog cu estul prorus şi "au trimis poliţia, apoi armata când nu a mai fost suficient şi acum au instaurat o blocadă economică", a spus preşedintele rus.

Întrebat de un jurnalist ucrainean despre numărul militarilor ruşi care luptă alături de separatişti şi despre cei care au murit în Ucraina, Vladimir Putin a ocolit întrebarea.

Liderul rus a mai declarat că extinderea NATO spre est este comparabilă cu ridicarea unui nou Zid al Berlinului. Vladimir Putin a reluat criticile la adresa extinderii Alianţei şi a dezvoltării sistemului de apărare antirachetă şi a subliniat că poziţia dură a Rusiei în crizele globale ar trebui să arate clar partenerilor săi că este necesar un spaţiu de securitate comun.