Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluţia română urmărită de la Paris (4)

proces.jpg

Elena şi Nicolae Ceauşescu

În emisiunile de limbă română de la Paris, care urmăreau evenimentele din România, zilele sfârșitului de decembrie au fost unele dintre cele mai pline de emoție. Perioada premergătoare, începând cu evenimentele sângeroase de la Timișoara, despre care jurnaliștii de la Paris relataseră deja, a fost marcată de tragedie. 

Aproape o mie de oameni au murit în haosul născut după fuga soților Ceaușescu. În redacția de la Paris se discuta despre aceste evenimente cu înalți oficiali francezi și cu corespondenții RFI din Balcani şi Orientul Mijlociu. O retrospectivă a evenimentelor așa cum au fost văzute de la Paris, în emisiunile de limbă română RFI, retrospectivă realizată de Ioana Silistraru.

Un eveniment crucial în evoluția evenimentelor din decembrie 1989 a fost judecata și executarea cuplului Ceaușescu chiar în ziua de Crăciun. Un proces improvizat și controversat – au spus-o chiar autoritățile de atunci, și cu final previzibil.

La Paris, premierul de atunci Michel Rocard a acordat un interviu pe larg despre evenimentele care se petreceau la București. La momentul respectiv se punea întrebarea, din perspectiva celor care nu erau în țară, dacă România avea nevoie de ajutor, de un alt fel de ajutor decât cel umanitar, livrat deja cu camioanele venite din occident. Michel Rocard a spus limpede atunci că autoritățile române nu au cerut niciun fel de ajutor militar, prin urmare Franța rămâne atentă la evenimentele din marile orașe până când ar putea fi formulată o cerere de a jutor. 

Dumnezeu este din nou român” a scris atunci Eugen Ionesco. La fel și Eugen Cioran a publicat în acele zile fierbinți un text în care analizează creșterea și decăderea Partidului Comunist și a lui Nicolae Ceaușescu, precum și jocul diplomatic al Rusiei și al puterilor occidentale.

25 decembrie 1989 a fost primul Crăciun liber sărbătorit de români, după 45 de ani de comunism trăit în frică și foame. Deşi umbrit de execuţia cuplului Ceauşescu, Crăciunul din 1989 a adus şi pacea şi liniştea peste România. Din acel moment atacurile și luptele de stradă s-au oprit brusc, la fel și zvonurile privind prezența mercenarilor străini care ar fi tras în populație.

Erau primele zile liniştite ale unei Românii care îşi cucerise libertatea cu un preţ imens.

 

Evenimentele din România au fost urmărite din redacția RFI de la Paris în toate emisiunile informative realizate în acel decembrie fierbinte și chiar și după Anul Nou. În zilele următoare trecem în revistă cele mai emoționante mărturii și vom asculta vocile care au transmis în urmă cu 25 de ani în limba română, revoluția în direct.