Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE impune noi sancţiuni Rusiei

ucraina.jpg

Scenă surprinsă în estul Ucrainei (FOTO: REUTERS/Maxim Shemetov)

Uniunea Europeană a adoptat joi noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru implicare în criza ucraineană. Sancţiunile vizează în mod special Crimeea, fost peninsulă ucraineană, anexată recent de Moscova.

Sancţiunile interzic toate investiţiile europene în regiunea Crimeei. UE "a impus aceste sancţiuni suplimentare privind investiţiile, serviciile şi schimburile cu Crimeea şi Sevastopol, cu scopul de a reafirma politica Uniunii, care constă în nerecunoaşterea unei anexări ilegale de către Rusia", a anunţat într-un comunicat Consiliul European, care reprezintă cele 28 de state membre.

Noile sancţiuni, anunţate cu câteva ore înaintea summitului european de la Bruxelles, extind precedentele măsuri restrictive vizând Crimeea decise de UE în iunie şi iulie.

De asemenea, sancţiunile completează măsurile luate deja de europeni de la începutul crizei din Ucraina. Printre acestea se află liste ale unor personalităţi cu interdicţii la acordarea vizelor şi blocarea conturilor deţinute în UE, dar şi interdicţii financiare pentru importante bănci şi companii petroliere ruse.

De asemenea, UE interzice exporturile europene de tehnologii şi bunuri în sectorul transporturilor, telecomunicaţiilor, energiei, precum şi în prospecţiuni, explorarea şi producţia petrolieră, de gaze şi produse miniere.

În altă ordine de idei, şefii de stat şi de guverne din UE, printre care şi preşedintele român Traian Băsescu, s-au reunit joi într-un context deja complicat pentru Rusia, concretizat în special de căderea drastică a rublei în raport cu euro şi dolarul.