Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii: În situaţii de urgenţă e nevoie de proceduri ca la război

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declară la RFI că "s-a pus o anatemă nepermisă şi total incorectă asupra activităţii SMURD", după accidentul de elicopter din judeţul Constanţa. Liberalul consideră că "la nivelul situaţiilor de urgenţă" se impun "proceduri ca la război".

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat marţi că procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi regândite şi că există acordul în acest sens dat de premierul Victor Ponta. Potrivit lui Oprea, aceste proceduri vor fi reanalizate "în regim de urgenţă", după tragedia în care patru oameni au murit, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol.

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune la RFI că se impun unele clarificări în procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă: "Nu ştiu exact la ce s-a referit domnul Oprea, dar ce pot să vă spun este că după acest accident nefericit de la mare cred că ar trebui într-adevăr clarificate care sunt atribuţiile stricte ale SMURD-ului şi care sunt atribuţiile generale ale managementului situaţiilor de urgenţă".

Deputatul PNL crede că "s-a pus o anatemă nepermisă şi total incorectă asupra activităţii SMURD. Într-adevăr, acolo sau cel puţin aşa am constatat eu din ce s-a prezentat în mass-media, acolo cred că au fost deficienţe ale sistemului de urgenţă şi nu ale sistemului SMURD. Probabil că e nevoie de corelaţii mai multe, probabil că e nevoie de responsabilitate mai mare a tuturor elementelor care compun un asemenea sistem".

"Eu ştiu că atunci când vorbeam cu Arafat, când dezvoltam SMURD-ul, problema noastră era să avem proceduri cel puţin pentru SMURD ca la război, adică în funcţie de fiecare situaţie în parte, ai plicul cu proceduri care-ţi aduce cele mai bune soluţii în asemenea cazuri. Cred că aşa ceva trebuie făcut şi la nivelul situaţiilor de urgenţă", spune fostul ministru al Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre regândirea intervenţiei în situaţii de urgenţă