Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin a anulat vacanţa de Crăciun a guvernului rus

vladimir_putin-6.jpg

Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a anunţat pe membrii Guvernului că le-a anulat vacanţa de Crăciun, motivând că anul acesta nu îşi pot permite atât de multe zile libere, într-o aluzie la situaţia economică dificilă din Rusia. Liderul de la Kremlin a făcut acest anunţ joi, în timpul unei reuniuni a Guvernului, în condiţiile în care Rusia sărbătoreşte Crăciunul pe rit vechi, la 7 ianuarie.

"Am făcut eforturi pentru a schimba structura economiei noastre (...), dar evenimentele recente arată că nu a fost suficient", a adăugat preşedintele, într-o aparentă schimbare de ton faţă de săptămâna trecută, când a acuzat Occidentul pentru problemele economice ale Rusiei, sugerând chiar că Statele Unite şi Arabia Saudită au conspirat pentru a reduce preţul petrolului.

"Dificultăţile pe care le avem nu sunt doar din cauza unor sancţiuni sau limitări cauzate de situaţia globală, ele sunt şi rezultatul propriilor neajunsuri care s-au adunat în ultimii ani", a admis liderul de la Kremlin.

Putin le-a cerut miniştrilor să lucreze şi în timpul sărbătorilor ca să găsească soluţii pentru redresarea economiei.

Între timp, rubla și-a revenit parțial după ce anul acesta s-a depreciat cu aproape 50% faţă de dolar, în contextul în care cotaţiile petrolului s-au stabilizat.

Guvernul rus şi-a revizuit drastic prognoza de creştere economică, anticipând o contracţie a produsului intern brut de până la 4% pentru 2015, luând în calcul un preţ mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril. Într-un asemenea scenariu, tăierea cu 10% a cheltuielor guvernamentale analizată de autorităţile de la Moscova nu ar fi îndeajuns pentru a preveni înregistrarea unui deficit bugetar la finele anului viitor, potrivit estimărilor ministerului consultate de către Wall Street Journal.