Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aproape 2.000 de persoane, executate de gruparea SI

si.jpg

(FOTO: REUTERS/Ahmad Shalha)

Aproape 2.000 de persoane executate în mai puţin de şase luni. Este bilanţul sumbru al activităţii grupării extremiste Statul Islamic, de la proclamarea, la sfârşitul lunii iunie, a unui «califat» islamic. Jihadiştii au început în vară o ofensivă violentă, în urma căreia au preluat controlul asupra unor regiuni întinse din Siria şi Irak.

1.878 de oameni au fost executaţi de membrii grupării Statul Islamic (SI) de la anunţarea, la sfârşitul lui iunie, a înfiinţării unui "califat", a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, citat AFP.

Majoritatea victimelor sunt membri ai unui important trib sunnit (shaitat). Ele au fost executate prin împuşcare, decapitare sau lapidare până la moarte în provinciile Deir Ezzor (est), Hassaka (nord-est), Rakka şi Alep (nord), Homs şi Hama (centru), potrivit Observatorului.

Dintre cele 1.878 de persoane, 1.175 sunt civili, inclusiv patru copii şi opt femei. Printe ele se află 930 de membri ai tribului sunnit shaitat, care s-a ridicat împotriva SI în vară, în estul Siriei.

De asemenea, gruparea teroristă sunnită a executat peste 500 militari şi membri ai miliţiilor care susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În plus, jihadiştii au ucis inclusiv 120 dintre membrii SI - care au încercat, în majoritatea cazurilor, să fugă pentru a se întoarce în ţările lor -, dar şi 80 de rebeli sirieni şi membri ai grupării rivale Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

În fine, OSDO apreciază că numărul real al persoanelor executate este mai mare de 1.878, din cauza sutelor de persoane date dispărute şi care se află în carcerele SI.