Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK 2017: Brexit, guvern minoritar, atentate teroriste, mai mulți români

brexit.png

Sursa imaginii: 
PIXABAY.COM

Anul 2017 a fost dominat în Marea Britanie de declanșarea ieșirii din Uniunea Europeană. A fost anul în care premierul Theresa May și Partidul Conservator și-a pierdut majoritatea în alegeri parlamentare, cel mai sângeros an din cauza atentatelor teroriste din 2005 încoace și anul în care populația românească din Regatul Unit a atins cel mai ridicat nivel istoric.

Premierul May a lansat procesul ieșirii din UE la 29 martie 2017, prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea calității de membru UE. 

Negocierile propriu zise au început în luna iunie, iar echipele de negociatori au fost conduse de Michel Barnier din partea UE și de ministrul pentru Brexit, David Davis, din partea UK.

După șapte runde lunare, Marea Britanie și UE au ajuns în decembrie la un acord tranzitoriu prin care s-a stabilit că cetățenilor UE aflați în UK și cetățenilor britanici aflați în celelalte state UE înainte de data ieșirii din Uniune li se vor garanta drepturile.

Acordul mai prevede și angajamentul britanic de a-și onora obligațiile financiare reziduale, suma finală nefiind precizată dar este estimată la peste 40 de miliarde de euro, precum și înțelegerea cu privire la statutul post Brexit al frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, singura frontieră terestră dintre Regatul Unit și UE. 

May pierde majoritatea

Pe lângă negocierile cu UE, premierul May s-a văzut confuntată cu o altă dificultate politică: în luna aprilie ea a solicitat parlamentului dizolvarea Camerei Comunelor și convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

Theresa MayTheresa May a reușit "performanța" de a-și pierde majoritatea într-un scrutin anticipat pe care însăși l-a inițiat

Premierul May, care a preluat șefia guvernului și a Partidului Conservator după retragerea lui David Cameron ca urmare a rezultatului referendumului din 23 iunie 2016 în care electoratul a votat în favoarea ieșirii din UE, a dorit să obțină propriul mandat popular, în locul celui moștenit de la predecesorul ei.

Numai că în urma unei campanii electorale dezastruoase premierul May a reușit să transforme un avantaj inițial de 20% în sondaje față de Partidul Laburist într-un avans de numai 2% după numărarea voturilor și un parlament fără majoritate, deși convocase aceste alegeri fără ca cineva să o fi obligat, în intenția de a-și spori majoritatea.

Ca urmare, după scrutinul din 8 iunie premierul May conduce un guvern minoritar sprijinit din afară de cei 10 deputați ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, iar autoritatea sa politică în plin proces de negocieri privind Brexit este mult slăbită.

Cinci incidente teroriste 

În 2017 numărul victimelor ucise în atentate teroriste s-a ridicat la 36, cel mai ridicat număr după 2005 când patru atentatori sinucigași au provocat moartea a 52 de persoane în sistemul de transport public din Londra. 

Andreea Cristea Românca Andreea Cristea în vârstă de 31 de ani a fost ucisă în atentatul terorist de 22 martie 2017 de la Londra

Patru dintre aceste atentate - Londra, Westminster 22 martie - cinci morți, Manchester 22 mai - 22 de morți, Londra 3 iunie London Bridge - opt morți și Londra - 15 septembrie stația de metrou Parsons Green - 25 de răniți au fost rezultatul acțiunii unor teroriști islamiști.

Cel de-al cincilea atentat terorist a avut loc pe 19 iunie când șoferul unei dube a intrat în mulțimea de credincioși musulmani adunată în fața unei moschei din Londra, acțiune soldată cu moartea unei persoane.

Aceste atentate s-au repercutat în 2017 și asupra numărului de arestări sub suspiciunea comiterii de atentate teroriste, care s-a ridicat la 400, cu 54% mai mare decât în 2016.

Românii continuă să vină

Incertititudinea cu privire la statutul cetățenilor UE post-Brexit a dus în 2017 la o încetinire a migrației dinspre statele europene spre Marea Britanie, deși acest număr a ajuns la circa 3,5 milioane.

Frizerie românească în nordul LondreiPopulația românească din Marea Britanie a sporit cu 27% în decurs de un an

Există însă două excepții: românii și bulgarii, care au continuat să vină în număr din ce în ce mai mare în Regatul Unit.

La sfârșitul lunii noiembrie 2017 Oficiul Național de Statistică (ONS) a publicat un estimat al numărului cetățenilor români din UK în perioada iunie 2016 - iunie 2017 de 358000, locul doi printre străini după cetățenii polonezi, estimați la un milion.

Prin comparație, în aceeași perioadă din 2015 - 2016 numărul românilor din Marea Britanie era estimat la 282000, cu alte cuvinte populația românească din această țară a crescut într-un an cu 27% și nu sunt indicii că această creștere nu ar fi continuat și în ultimele șase luni. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ