Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NYT: Regele Mihai, foarte iubit de români și în opoziție cu actuala clasă politică

sicriu_mihai_2.jpg

Sursa imaginii: 
Foto: Andrei Drăghici

Presa internațională a scris pe larg despre funeraliile regelui Mihai. ”Peste 20.000 de persoane şi-au luat rămas bun la Bucureşti de la Regele Mihai”, scrie BBC, care a transmis imagini de la ceremonie, notând că au fost prezenţi la Bucureşti mai mulţi reprezentanţi ai caselor regale din Europa, între care Prinţul Charles, dar şi fostul rege al Spaniei, Juan Carlos.

Regele Mihai este ţinut minte ca fiind cel care a decis în august 1944 să treacă de partea aliaţilor şi împotriva Germaniei, în al doilea război mondial, notează canalul britanic BBC.

Publicaţia Daily Mail notează la rândul ei că Regele Mihai a fost condus de zeci de mii de români pe ultimul drum, "în tăcere şi în lacrimi".

Şi AFP, preluată de mai multe publicaţii, scrie despre funeraliile organizate pentru Regele Mihai, subliniind că mii de români, cu flori şi lumânări, şi-au luat rămas bun de la fostul monarh.

Agenţia Reuters notează că mii de români s-au strâns pe străzile Bucureştiului pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, mulţi scandând Jos Comunismul şi numele fostului monarh.

Și peste ocean, New Tork Times scrie că, în ciuda faptului că restaurarea monarhiei nu este o temă actuală în România, regele Mihai este privit cu un mare respect de români, care îl văd în opoziție clara cu actuala clasă politică.