Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia ar putea deschide o ambasadă în Ierusalimul de Est

Turcia are în vedere să deschidă o ambasadă în Ierusalimul de Est, pe care îl consideră capitala Palestinei, anunță președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de presa internațională. Turcia l-a criticat dur pe președintele american Donald Trump pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, iar recent Organizaţia Cooperării Islamicea îndemnat la recunoașterea statului Palestina. 

Ierusalimul de Est este capitala Palestinei. Am declarat acest lucru de mai mult timp. Însă deoarece oraşul este sub ocupaţie, nu putem să mergem să deschidem ambasada acolo. Însă acele zile sunt aproape și, cu voia lui Allah, vom deschide ambasada noastră acolo”, a transmis Erdogan. Președintele turc nu s-a sfiit în această perioadă să-l critice pe Donald Trump, despre care susține că ar avea o mentalitate sionistă. Turcia are, în present, o ambasadă la Tel Aviv și un consulat la Ierusalim. 

Anunțul lui Erdogan vine la scurt timp după summitul Organizației Cooperării Islamice, for ce a proclamat Ierusalimul de Est capitală a Palestinei și a cerut comunității internaționale să facă același lucru. 
Recunoașterea de către Donald Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului,  (în 6 decembrie) provoacă, în fiecare zi, proteste vehemente în Orientul Mijlociu și nu numai, dar și confruntări între palestinieni și soldații isarelieni.