Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protestatarii sibieni: Când Klaus Iohannis va interveni, protestele vor căpăta amploare

sibiu_oameni_multi_protest.jpg

Image source: 
Facebook (Vă vedem din Sibiu)

Sibiul a devenit un centru al manifestațiilor anti-Putere. Sute de persoane protestează zilnic în fața sediului PSD față de modificarea legilor justiției. Duminică, a avut loc încă un flashmob în spațiul ”liber de corupție”, prin care protestatarii atrag atenția că tinerii sunt tot mai tentați să plece din țară în contextul ”asaltului asupra justiției”. RFI a discutat cu unul dintre protestatari, poetul Radu Vancu.

Protestul mut din fața sediului PSD Sibiu continuă. A şaptea manifestație tip fashmob a avut loc, duminicăi, în Sibiu, oraș care s-a transformat în ultimele zile într-un centru al manifestațiilor anti-Putere. Câteva sute de persoane au venit cu geamantane pentru a atrage atenţia asupra faptului că mulţi români, în special tineri, sunt atât de dezamăgiţi încât se gândesc serios să plece din ţară.

Sibienii s-au strâns în ceea ce ei au denumit „Zona liberă de corupţie”, aflată peste drum de sediul organizaţiei judeţene a PSD Sibiu. Oamenii protestează în special față de intenția Parlamentului de a modifica egile justiției. Poetul Radu Vancu este unul dintre protestatri. El spune că Parlamentul pregătește legi anti-Justiție și cere Puterii să renunțe la ”măcelărirea Justiției”:

Radu Vancu: Protestele au pornit ca o extensie a marșurilor de protest din Sibiu, care se întâmplă cu regularitate din ianuarie – februarie încoace. Am văzut că Parlamentul își ia un nou avânt pentru a trece aceste legi ale justiției. Sunt de fapt legi anti-justiție dacă e să le judecăm în natura lor. Parlamenutul își ia avânt pentru a trece aceste legi anti-justiție. Ne-am întrebat ce am putea face pentru a da și mai mare vizibilitate protestului nostru. Am ajuns la formula acestor proteste tăcute în țata sediului PSD. Au prins foarte bine. Au devenit deodată vizibile în toată țara. Ne-am bucurat să le vedem replicate, să le vedem înmulțindu-se. Acum există chiar o hartă a protestelor tăcute, de tip vă vedem, în țară. Dacă nu mă înșel, sunt zece orașe din țară în care se întâmplă acum aceste proteste tăcute în fața sediilor PSD.

Reporter: Unde mai exact? În ce orașe?

R.V: În Timișoara, București, Cluj, Oradea, Bârlad, Iași. Nu știu dacă le-am înșirat pe toate zece din memorie, dar acoperă cam toate provinciile istorice și se vor înmulți în zilele care urmează. Nu am nicio îndoială...

Rep: Ce le solicitați concret guvernanților?

R.V: Principala solicitare este aceea de a înceta măcelărirea legilor justiției. În ianurie – februarie, scopul acelei ordonanțe era unul singur, de a modifica doar pragul abuzului în serviciu, în așa fel încât Liviu Dragnea să nu mai aibă probleme juridice cu acea încadrare. Era o lege cu dedicație, care modifica un singur lucru din legislație și asta a iritat foarte tare. Însă, acum programul este mult mai masiv. Nu mai vizează doar un detaliu anume al unei legi, ci redesenează toate legile, inclusiv cele penale din România, în așa fel încât agresorii, infractorii sunt privilegiați în raport cu victimele.

Când Klaus Iohannis va interveni, protestele vor căpăta amploare

Rep: De ce credeți, în acest context, având în vedere că modificările la legile justiției avute în vedere acum sunt mult mai multe comparativ cu Ordonanța 13, că protestele nu mai sunt nici pe departe la fel de însemnate ca la sfârșitul anului trecut?

R.V: Cred că una dintre posibilele explicații este următoarea. Și la finalul lui ianuarie eram, la început, puțini oameni care protestam în piață. Mi-aduc mainte că în centrul Sibiului eram undeva între un minim de 20 și un maxim de 200 de persoane. Nu eram mulți. Spre deosebitre, astăzi la flashmob-ul de la sediul PSD am fost vreo 700 de persoane. Eram destul de puțini, dar după intervenția lui Klaus Iohannis de la Guvern, care a arătat că toate temerile noastre sunt îndreptățite, lumea s-a amplificat instantaneu. Intervenția Președintelui a arătat că este o îngrijorare legitimă și că aceste modificări sunt foarte grave. Când Klaus Iohannis va interveni în săptămâna care urmează protestele vor căpăta dintr-odată amploare. Lumea  va înțelege că nu este doar o îngrijorae a câtorva grupuri de activiști civici, de ONG-uri sau de oameni care sunt  mai atenți la detaliile juridice, ci că este vorba despre situație foarte gravă care afectează felul în care arată întreaga Românie.

Rep: Vorbeați mai devreme despre acest flashmob organizat la Sibiu, cu geamantane și valize. Care este mesajul acestui protest original?

R.V: Tema a fost ori trolere, ori geamantane sau valize pentru că senzația noastră este  dacă aceste legi apucă să intre în vigoare,  aceste legi care protejează, legiferează crima și protejează pe agresori, România va redeveni un proiect blocat. România va fi un proiect de țară închis, așa cum a fost după mineriadele din 1990. Dacă această mineriadă anti-justiție trece și aceste legi strâmbe intră în vigoare, toți cei din Sibiu suntem convinși că va urma un nou exod. Aceste trolere, aceste geamantane, valize ghiozdane aveau scopul de a aduce aminte coaliție din Parlament, PSD – ALDE – UDMR, că nu vrem să plecăm din țară, nu vrem să închidă acest proiect care este România. Vrem să trăim într-o țară în care să ne putem crește copiii fără grija faptului că ar putea fi oricând abuzați, agresați și nimeni să nu răspundă în fața legii.

Rep: Acest protest, domnule Radu Vancu, toată nebunia aceasta cu modificarea legilor justiției, se suprapune cu niște momente speciale pentru acest popor, pentru națiunea noastră, cu funeraliile Regelui Mihai. Cum vedeți suprapunerea acestor două realități? Se afectează una pe cealaltă în vreun fel?

R.V: Nu. Eu cred că, de fapt, chiar și prin moartea lui, Regele Mihai ne-a făcut încă un moment cadou pentru că ne-a amintit tuturor că există și un alt mod de a face politică, de a te raporta la o țară, un mod etic, interesat de lege, de ordine, de morală, un mod responsabil. Asta contruiește antiteza perfectă cu imaginea politicienilor români din Parlament.

FOTO: Născut în 1978 la Sibiu, Radu Vancu este poet, a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional. Coordonează secţiunea literară a revistei Timpul.

Ascultă interviul acordat RFI de poetul Radu Vancu:

 
Poetul Radu Vancu este unul dintre protestatarii anti-Putere de la Sibiu