Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandal pe legile justiţiei, în plenul Senatului. Statutul magistraţilor, adoptat

Scandal legi justitie plen Senat.jpg

Legile justiţiei, pe agenda Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Legile justiţiei, pe agenda Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată pentru o scurtă perioadă marţi, după ce senatorii USR au ocupat tribuna centrală a sălii de plen şi au întrerupt discursul lui Călin Popescu Tăriceanu (ALDE). Ulterior, plenul a adoptat legea privind statutul magistraţilor.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat marţi că formaţiunea sa va ataca la Curtea Constituţională adoptarea de către Senat a legii privind statutul magistraţilor.

 

ACTUALIZARE 2: Senatul a adoptat marţi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit News.ro. Legea 303/2004 a fost adoptată cu 80 de voturi ”pentru” şi nici un vot împotrivă, după ce PNL şi USR au părăsit sala. Plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente ale lui Şerban Nicolae (PSD), respinse de comisie, la capitolul ce vizează răspunderea materială a magistraţilor. Senatul este for decizional.

 

ACTUALIZARE 1: Senatorii PNL şi USR au părăsit şedinţa de marţi, în care se dezbate legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Opoziţia protestează astfel faţă de prelungirea programului până la epuizarea discuţiilor pe tema acestui act normativ. PNL şi USR spun că plenul Senatului nu poate încălca o decizie a Birourilor Permanente reunite, care au hotărât ca de la ora 14 să aibă loc o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru dezbaterea proiectului de lege a bugetului pe 2018.

 

Senatorii USR au afişat bannere pe care scria ”Toţi pentru Justiţie”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că suspendă şedinţa, până când va fi restabilită ordinea în sală, potrivit News.ro.

Şedinţa de plen a fost reluată după o jumătate de oră, fiind aprobate patru ore de dezbateri pentru susţinerea amendamentelor respinse la legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Comisia specială privind justiţia, condusă de Florin Iordache (PSD), a finalizat luni seară discuţiile asupra actului normativ, iar raportul le-a fost distribuit senatorilor, însă după începutul şedinţei de plen.

Opoziţia a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a legii privind statutul magistraţilor, dar solicitarea a fost respinsă prin vot.

Liberalii au fost primii care au cerut amânarea dezbaterii. Solicitarea PNL a fost respinsă cu 71 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.

PMP a solicitat şi el amânarea pentru sesiunea parlamentară viitoare a dezbaterilor pe marginea legilor justiţiei. Propunerea a fost de asemenea respinsă de plen cu 72 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.

USR a cerut retrimiterea la comisie pentru 60 de zile a legilor justiţiei, solicitare respinsă de plen cu 73 de voturi ”împotrivă” şi 38 de voturi ”pentru”.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor se află pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului Senatului, care este for decizional pe această lege.

Comisia Iordache a adus luni mai multe modificări proiectului, faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor. Unul dintre amendamente prevede că preşedintele ţării poate refuza motivat, o singură dată, numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT.