Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 100 de ani de la înființarea celui mai temut serviciu secret din lume - KGB

Mulți istorici specializați în trecutul Rusiei sunt de părere că puterea sovietică nu ar fi putut menținută fără sângeroasa sa poliție politică, KGB. Este vorba de unul dintre cele mai temute servicii secrete din lume, care a dovedit un apetit deosebit pentru represiune și asasinat. Rusia de azi este influențată de foști ofițeri ai KGB precum președintele ei, Vladimir Putin.

Exact acum 100 de ani, în data de 20 decembrie 1917, Consiliul Comisarilor Poporului, la inițiativa lui Lenin, decidea înființarea Comisiei Extraordinare pentru Întreaga Rusie pentru Combaterea Contrarevoluției și Sabotajului. Acronimul acesteia era CEKA. Este vorba de prima formă în care a existat și a început să funcționeze KGB-ul, poliția secretă a Uniunii Sovietice.

CEKA era condusă de polonezul Felix Dzerjinski, care devenise militant comunist. CEKA s-a remarcat prin cruzime în timpul războiului civil dintre bolșevici și Armata Albă. După încheierea războiului, CEKA a fost reorganizată sub forma GRU, acronimul rusesc pentru Administrația Politică de Stat. Aceasta era o secțiune a NKVD, Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, noua poliție secretă a Uniunii Sovietice.

NKVD a fost implicat în unele dintre cele sângeroase evenimente, începând cu Holodomorul din Ucraina, un adevărat genocid căruia i-au căzut victime milioane de oameni uciși prin înfometare. De asemenea, NKVD-ul a fost implicat în operațiuni precum deportarea în Siberia a românilor din Bucovina de Nord și din Basarabia, după ce acestea au fost ocupate de sovietici, ori în deportarea tătarilor din Crimeea, după ce unii dintre aceștia au luptat contra URSS în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Din rândul trupelor NKVD erau recrutați călăii care îi executau pe dezertorii din Armata Roșie, pe mulți prizonieri ai sovieticilor sau pe civilii sovietici din zonele ocupate de Germania nazistă și recucerite de URSS, a căror singură vină era aceea că nu deveniseră partizani care să lupte cu arma în mână împotriva naziștilor.

NKVD a trecut prin mai multe reorganizări succesive care au dat naștere NKGB, iar apoi KGB-ului. Acesta a fost unul dintre cele mai eficiente mijloace prin care URSS lupta contra Occidentului. Spionajul, asasinatele, represiunea internă sau deportările se numărau printre metodele prin care poliția secretă sovietică încerca să își mențină supremația.

Oficial, KGB a fost desființat în anul 1991, după ce în Rusia puterea a fost preluată de Boris Elțîn. Atribuțiile sale au fost preluate de FSB, serviciul de contraspionaj al Rusiei, și de SVR, serviciul de spionaj. De asemenea, continuă să funcționeze GRU, serviciul de informații militare creat în perioada sovietică.

Deși, oficial, KGB-ul nu mai există, foștii săi ofițeri continuă să influențeze Rusia condusă de președintele Vladimir Putin. Mulți dintre oligarhii ruși sau dintre oficialii de la Moscova sunt ofițeri sau colaboratori ai serviciului secret înființat acum un secol sub numele de CEKA.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 20 decembrie 2017