Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu intervine preşedintele în privinţa legilor justiţiei? Politolog: ”Recunosc că sunt uimit”

Klaus Iohannis Romania Consiliu UE.jpg

Image source: 
Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să intervină în conflictul dintre puterile statului. Iată ce declară la RFI politologul Andrei Ţăranu, care e de părere că liderul de la Cotroceni trebuie să fie un mediator între Parlament şi magistraţi, în scandalul legat de modificarea legilor justiţiei.

Andrei Ţăranu spune că neimplicarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea legilor justiţiei este surprinzătoare: ”Trebuie să recunosc că sunt uimit. Conform art. 80 din Constituţie, preşedintele are rolul de mediator între puterile statului”.

„Sigur, el nu poate în nici un fel să intervină în actul de legiferare, dar poate să cheme fie preşedinţii celor două Camere şi reprezentanţii CSM-ului şi să poarte o discuţie privind limitele în care se poate legifera în cazul unei puteri, mă refer la puterea judecătorească, a unei puteri în stat. Mai poate să se ducă la CSM şi să arate măcar simbolic sprijinul pe care-l acordă CSM-ului. Foarte multe pârghii într-adevăr nu are, dar măcar ar putea să iasă şi să se ducă să facă în Parlament o declaraţie”, consideră politologul.

Andrei Ţăranu, despre posibila implicare a preşedintelui Klaus Iohannis în scandalul privind legile justiţiei