Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană activează "optiunea nucleară". Polonia și-ar putea pierde dreptul de vot

polonia.jpg

 Comisia Europeana activeaza "optiunea nucleara. Polonia si-ar putea pierde dreptul de vot
Comisia Europeana activeaza "optiunea nucleara. Polonia si-ar putea pierde dreptul de vot

Gest fara precedent al Comisiei Europene care a activat asa numita “optiune nucleara” impotriva Poloniei. Este vorba de activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii care poate duce la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru.

Exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia, este concluzia Executivului european, dupa ce Varsovia a fost atentionata in repetate randuri sa renunte la o serie de reforme juridice controversate.

Proaspatul premier polonez, Mateusz Morawiecki, anticipa saptamana trecuta decizia Bruxellesului, pe care o caracteriza ca fiind "nedreapta”.

Niciodata folosita pana acum, aceasta procedura a fost denumita uneori "optiunea nucleara" pentru ca poate conduce la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.Insa procesul este unul complex. Intr-o prima faza cel putin 22 dintre statele membre trebuie sa cada de acord ca se constata "existenta unui risc clar de incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra. Ca sa se ajunga la eventuale sanctiuni, precum retragerea dreptului de vot, este nevoie de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.

Si aici apar problemele....Ungaria a anuntat deja ca se va opune asa incat adoptarea efectiva a sanctiunilor pare improbabila. Insa chiar daca nu se va ajunge la punerea in practica a pedepsei, Bruxellesul mizeaza pe importanta simbolica a declansarii procedurii.care ar oputea functiona ca un stega rosu si pentru alte state.

In conditiile in care suspendarea dreptului de vot ramane o amenintare teoretica, Uniunea cauta deja noi instrumente. Ideea care circula cel mai des este de a conditiona accesul la fondurile structurale europene de respectarea valorilor si deciziilor comunitare.

Ce i se reproseaza Poloniei?

Seimul - Camera inferioară a Parlamentului polonez - a adoptat modificările legilor privind Curtea Supremă, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii din Polonia, acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 din cei 25 de membri ai Consiliului Naţional de Justiţie.

De asemenea, noile modificări legislative prevăd scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme, de la 70 la 65 de ani.Opoziţia susţine că această prevedere este "cu dedicaţie”, fiind îndreptată împotriva actualei preşedinte a Curţii Supreme, pe care puterea vrea să o înlăture prin pensionare, deşi are un mandat constituţional care i-ar permite să îşi exercite funcţia până în anul 2020.

De partea cealaltă, criticii acestor măsuri sunt de părere că modificările legislative vor duce la creşterea autoritarismului partidului de guvernământ şi vor deschide calea spre dictatură.

Partidul de guvernământ - Lege şi Justiţie - susţine că modificările legislative au ca scop eficientizarea actului de justiţie.

O altă critică UE se referă la a politica de imigraţie a Varşoviei şi la încercările guvernului de a controla media independentă.​