Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


May, între ciocan și nicovală, se confruntă cu un nou vot riscant în parlament privind Brexitul

may_junker.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Comisia Europeană  a propus oficial miercuri ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie pe 31 decembrie 2020, potrivit recomandărilor către statele membre. Premierul britanic Theresa May a propus o perioadă de tranziţie de maximum doi ani, până pe 29 martie 2021. Ea se confruntă tot miercuri cu un vot crucial acasă legat tot de Brexit, care o va prinde între ciocan și nicovala Bruxellesului.

”Dispoziţiile tranzitorii ar trebui să intre în aplicare începând de la data intrării în vigoare a acordului de retragere şi nu ar trebui să dureze mai mult de 31 decembrie 2020”, se arată în documentul Comisiei Europene.”Această perioadă de tranziţie trebuie să fie scurtă şi limitată în timp”, a declarat și negociatorul şef al Comisiei, Michel Barnier, într-o conferinţă de presă. Barnier a amintit că ”nu va exista o tranziţie à la carte" şi că ”toate noile reglementări ale Uniunii Europene care vor fi adoptate în cursul tranziţiei se vor aplica și în Regatul Unit” în tot acest răstimp. ”Nu ne aflăm la capătul drumului în stabilirea condiţiilor acestei retrageri ordonate”, a avertizat Barnier. ”Recomandările” cu privire la această tranziţie, prezentate de către Michel Barnier, urmează să fie aprobate de către statele membre la sfârşitul lui ianuarie, când negocierile cu britanicii vor putea fi deschise oficial.

Perioada de tranziţie, reclamată de Theresa May, e menită să le garanteze ambelor părţi atât un Brexit ”blând” şi să le dea timp să-şi negocieze viitoarea relaţie, care ar urma să ia forma unui acord comercial îmbunătăţit. Europenii speră să se înţeleagă cu Londra asupra marilor principii ale perioadei de tranziţie până în martie, după care doresc să înceapă să discute despre cadrul viitoarei relaţii comerciale. În linii mari, europenii vor ca în perioada de tranziție Regatul Unit să continue să urmeze toate reglementările europene însă fără să participe la procesul luării deciziilor. De asemenea, va fi necesar ca Londra ”să continue  să  se conformeze politicii comerciale a Uniunii Europene”, ceea ce o va împiedica prin definiţie să semneze acorduri de liber-schimb cu alte ţări.

Aceste aşteptări par să corespundă cu cele ale Theresei May, care a propus  și ea ca ”accesul la pieţele unora şi celorlalţi” să continue în timpul tranziţiei ”în condiţiile actuale”. Principalul dezacord pare însă să privească durata tranziției. May a evocat ”aproximativ doi ani”, adică până în martie 2021. Europenii au anunţat că au ”luat act” și propun ca tranziția să se încheie cu un an mai devreme. Problema pentru Theresa May este însă nu doar că trebuie să ajungă la un compromis cu Uniunea Europeană : miercuri ea trebuie să facă față ultimului vot în legislativ privind proiectul de lege privind renunțarea la legislația europeană. Deja May a pierdut la ultimul vot când inclusiv conservatori de-ai săi au votat un amendament care o va obliga pe șefa guvernului să ceară aprobarea parlamentară pentru toate lucrurile decise în cadrul negocierilor cu Bruxellesul, ceea ce îi va face foarte dificilă misiunea. 

Miercuri, în a opta zi de dezbateri în plen, Executivul va fi nevoit să accepte un alt compromis, pentru a evita o nouă lovitură, de această dată asupra textului care stabileşte data Brexitului pe 29 martie 2019. Această dispoziţie este contestată inclusiv în rândul Partidului Conservator, unii aleşi apreciind că stabilirea dinainte a unei date ar putea să slăbească poziţia Londrei în negocierile cu Bruxellesul, eventual să împiedice încheierea unui acord. Examinarea aprofundată a proiectului de lege, care se încheie azi, a scos încă o dată în evidență fragilitatea Guvernului, în momentul în care acesta urmează să deschidă negocieri capitale cu privire la relaţia post-Brexit.