Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis rupe tăcerea în privința legilor justiției

klaus-iohannis-presedinte.jpg

Image source: 
presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, după modelul Poloniei. El a spus că efectele OUG 13 încă persistă.

Întâlnirea a avut un caracter mai relaxat, dar, dincolo de urările care se fac de obicei în astfel de ocazii, discuția a alunecat, evident, și către temele fierbinți ale zilei.
Iar întrebarea care plutea în aer a fost de ce președintele nu s-a dovedit mai vocal în această perioadă în legătură cu procesul de modificare a legilor justiţiei. Mai ales că în spațiul public s-au făcut auzite și critici pe această temă.

Președintele a răspuns că, din punctul sau de vedere, a spus ce trebuia spus, incă de la bun început şi că nu şi-a schimbat opinia. El a respins ideea că, din moment ce nu a ieşit public pentru a apăra Justiţia alături de magistraţi, aceştia s-ar simţi abandonaţi:

"Nu am simţit că există acest sentiment. Dimpotrivă, la întâlnirile pe care le-am avut mi-au spus că sunt singurul care le apăra interesele şi chiar aşa mă simt".

Oricum, președintele a promis că d se va exprima în această problemă, la momentul potrivit. El nu a dorit să dea detalii despre ce va face în cazul legilor justiţiei, care încă nu au ajuns la promulgare.

Întrebat dacă referendumul e ultimul său ”as din mânecă”, președintele Iohannis a răspuns că nu este ultima variantă pe care o are. 

Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost ținta reproșurilor prezidențiale  mai ales că nu a cerut consultări cu șeful statului înainte de a anunţa public modificările la legile justiţiei "Tudorel Toader mă evită. Nu vi s-ar fi părut normal, înainte să declanşeze tot circul ăsta, să se anunţe la mine, ca simplu preşedinte ce sunt?", a întrebat Klaus Iohannis.

El a adăugat că i se pare cu atât mai suspect comportamentul ministrului cu cât, în cazul acestuia nu se poate pune problema lipsei de competență în materie juridică.

Evident că în discuție a intrat și ceea ce, la acea oră, constituia știrea momentului și anume activarea de către Comisia Europeană a așa-numitei opțiuni nucleare împotriva Poloniei, respectiv activarea procedurilor cuprinse în Articolul 7 din Tratat și care pot duce la pierderea de către Varșovia a dreptului de vot în instituțiile europene.

Președintele Iohannis a afirmat că - și aici citez - „trebuie să fii căzut din lună ca să consideri că nu vor exista efecte ale adoptării acestor legi, în mod netransparent şi să ai impresia că nu vor fi urmări”.

Nu vom fi mai respectaţi şi nu se va considera că am consolidat statul de drept, astfel”, a spus şeful statului.

El a atras atenția că  încercarea de adoptare, la începutul anului, a celebrei Ordonanţe 13 a produs efecte grave în ce privește percepţia externă a României – efecte care nu s-au șters odată cu abrogarea ordonanței.

A rămas percepţia că suntem o ţară care încearcă să fenteze”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Președintele Iohannis și-a explicat și graba în ceea ce privește adoptarea legilor justiției . Și aici citez din nou: “Au intrat în panică penalii. Au văzut că a trecut un an şi nu s-a întâmplat nimic.”