
Politică
Măsuri excepționale de securitate pentru alegerile catalane
catalonia.jpg

Peste 5,5 milioane de catalani sunt chemați astăzi la urne pentru a alege între șapte partide care își dispută cele 135 de locuri din parlamentul de la Barcelona. Un scrutin atipic pentru că miza acestor alegeri este independența Cataloniei pentru unii și unitatea Spaniei pentru ceilalți sau pentru că trei dintre candidați se află la închisoare și alți patru s-au autoexilat la Bruxelles, dar și pentru că aceste alegeri au fost organizate într-o zi lucrătoare și nu într-o zi de duminică, după cum se procedează de obicei. Premierul spaniol a ales această zi, fiind prima pe ca o avea la dispoziție înaintea sărbătorilor de iarnă, care aici încep pe 25 decembrie și se termină pe 6 ianuarie. Pentru acest motiv a fost emis un decret conform căruia persoanele a căror program de lucru coincide cu orarul alegerilor vor beneficia de două ore retribuite pentru a participa la scrutin.
Un scrutin neobișnuit deoarece toate sondajele anticipează un nivel record de participare de peste 80% şi de asemenea un număr record de indeciși care se pare că sunt peste 600.000, ceea ce ar putea în cele din urmă infirma toate pronosticurile și să incline balanța în mod decisiv către unul din blocuri, cel independentist sau cel constituționalist, care se află la o egalitate relativa in acest moment avand 44%, respectiv 45% din voturi.
Alegatorii au la dispoziție 2.680 de secții, unde vor fi instalate 8.247 de mese de vot, care vor fi deschise între orele 09:00 și 20:00. Catalonia este recunoscută pentru rapiditatea cu care se face numărătoare voturilor, așa că în jurul orei 23:00 se vor putea cunoaște primele rezultate preliminare ale scrutinului.
Organizații civice secesioniste au cerut realizarea unei numărători paralele a voturilor și deși delegatul executivului de la Madrid în Catalonia, Enric Millo, a acceptat cererea, a avertizat că: "Există o singură numărătoare valabilă și acesta este cea pe care o vor face organizatorii, adică Guvernul Spaniei”, dar a anunțat că se vor lua măsuri suplimentare de siguranță prin publicarea rezultatului fiecărei mese electorale în parte, pentru a nu lăsa loc la nicio suspiciune privind corecta numărătoare a voturilor.
De asemenea Centrul Național de Inteligență a anunțat că se va implica prin supravegherea numărătorii voturilor, mai ales ca există serioase avertismente asupra unor atacuri informatice care ar putea avea ca țintă site-ul Biroului Electoral Central pe care se vor publica rezultatele scrutinului de astăzi.
De fapt, încă de la începutul campaniei electorale au existat avertismente, atât din partea NATO cât și a Uniunii Europene, că în preajma zilei alegerilor se vor intensifica atacurile informatice provenite din Rusia, dar Centrul Național de Inteligență nu a confirmat în cele din urmă acest fenomen.
Tot în mod excepțional, pentru a asigura buna desfășurare a votului de astăzi, Ministerul de Interior a mobilizat peste 17.000 de agenți de la Poliția Națională, Garda Civilă și Poliția Locală pentru a organiza un dispozitiv de securitate care va supraveghea atât secțiile de vot cât si rețelele informatice.