Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Preda: Preşedintele Iohannis nu este un jucător care joacă fără minge

Cezar Preda.jpg

Deputatul liberal Cezar Preda, membru în Comisia SRI, spune la RFI că ajungerea la maturitate a dosarelor de mare corupție i-a determinat pe unii politicieni să pornească o avalanșă de atacuri la adresa SRI și a protocoalelor.
Deputatul liberal Cezar Preda, membru în Comisia SRI, spune la RFI că ajungerea la maturitate a dosarelor de mare corupție i-a determinat pe unii politicieni să pornească o avalanșă de atacuri la adresa SRI și a protocoalelor.
Sursa imaginii: 
site-ul Partidului Național Liberal

Preşedintele Klaus Iohannis nu avea de ce să intervină într-o chestiune care nu avea o formă finală. Iată ce declară la RFI deputatul PNL Cezar Preda, întrebat cum îşi explică neimplicarea şefului statului în conflictul dintre Parlament şi magistraţi.

Cezar Preda spune că situaţia din Parlament este fără predecent: „Eu am o experienţă de 14 ani în Parlament. Eu aşa ceva n-am văzut niciodată. De un an de zile, Parlamentul nu legiferează, Parlamentul a devenit avocatul domnului Dragnea”.

În opinia deputatului PNL, „domnul preşedinte Iohannis nu iese din formatul pe care l-a prezentat românilor. Domnia sa nu este un tip vocal, un jucător, care joacă fără minge. E un om care aşteaptă să vadă exact ceea ce se definitivează în Parlament, domnia sa are instrumentele necesare pentru a opri aceste legi. Eu sunt ferm convins că preşedintele va utiliza toate căile constituţionale pe care le are de a nu promulga o legislaţie care face rău României”.

Întrebat dacă nu se simţea nevoia unei prezenţe mai active a preşedintelui pe tema legilor justiţiei, Cezar Preda a răspuns: „Eu cred că preşedintele României, părerea mea personală, nu avea de ce să intervină într-o chestiune care nu avea o formă finală. Să ştiţi că şi Comisia de la Veneţia poate fi sesizată când un act normativ e gata, nu în suspectarea unor modificări care nu sunt aşa cum trebuie. Deci n-ai cum să intervii pe o chestiune care se lucrează, se dezbate, se amendează. Preşedintele nu are cum să spună un punct de vedere oficial, decât după ce această legislaţie e finală, pentru că altfel se spune că a intervenit în procesul legislativ şi aşa ceva nu cred că face un preşedinte”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri într-o întâlnire informală cu presa că România riscă sancţiuni din partea Bruxellesului, după modelul Poloniei, din cauza modificărilor aduse legilor justiţiei.