Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contre privind statutul Casei Regale. Premierul Tudose: “România nu este monarhie, ci republică”

contre_statut_casa_regala_tudose_monarhie_republica.jpg

Premierul Mihai Tudose nu agreează legea privind statutul Casei Regale (Sursa foto: gov.ro)
Premierul Mihai Tudose nu agreează legea privind statutul Casei Regale (Sursa foto: gov.ro)

Premierul Mihai Tudose a declarat joi că nu susţine proiectul de lege privind statutul Casei Regale. El spune că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român.

Mihai Tudose afirmă că "România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte". Premierul a precizat ulterior că a vorbit în nume personal.

Solicitat să comenteze declaraţiile premierului, preşedintele executiv al Partidului Social Democrat, Niculae Bădălău, a replicat: ”Tudose nu este şeful PSD”.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică.

În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

”Palatul Elisabeta în momentul de faţă este în folosinţa Casei Regale şi propunerea noastră este ca în următorii 49 de ani să fie menţinută aceeaşi situaţie juridică: de folosinţă”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.