Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disidentul Radu Filipescu: Cine sunt responsabilii pentru victime după plecarea lui Ceaușescu?

radu_filipescu.jpg

Radu Filipescu

La 28 de ani de la Revoluție disidentul Radu Filipescu rememorează la RFI evenimentele din 21-22 decembrie pe care le-a trăit din plin în București – de la momentul demonstrației anti-ceaușiste până la reținerea sa chiar în fața casei

Victimele Revoluției din 1989 au fost comemorate joi în Piața Universității din București, iar la ceremonii a participat și președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a transmis tot joi un mesaj în care arată că în 1989 românii au cerut ”Jos comunismul!”, iar acest strigăt se aude şi în prezent, ca semnal pentru politicienii care nu vor să se desprindă de metehnele trecutului.

21 decembrie 1989 a fost o zi crucială pentru destinul dinastiei comuniste care a condus România. În acea zi, protestele izbucnite în Timișoara cu câteva zile în urmă s-au extins în întreaga țară, iar revolta nu a mai putut fi înăbușită. O jumătate de zi mai târziu, regimul comunist totalitar din România începea să piardă din putere.

În 22 decembrie 1989, zeci de mii de bucureşteni au ieşit în stradă şi l-au forţat pe Nicolae Ceauşescu să fugă cu un elicopter.  După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice în jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei. Câteva ore mai târziu, instituţii publice erau atacate de așa-zișii terorişti cu focuri de armă.

La 28 de ani de la Revoluție disidentul Radu Filipescu rememorează la RFI evenimentele din 21-22 decembrie pe care le-a trăit din plin în București – de la momentul demonstrației anti-ceaușiste până la reținerea sa chiar în fața casei. Ultima arestare a lui Radu Filipescu , a 3-a a urmat în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, după ce a participat împreună cu familia la demonstrațiile din 21 decembrie. A fost eliberat după câteva ore, după plecarea lui Nicolae Ceaușescu din București cu elicopterul.

Radu Filipescu a povestit acest episod, dar spune și că astăzi  există după mult timp premisele unei judecăți mult-necesare. Marea întrebare rămâne, însă cine sunt responsabilii pentru victimele de la Revoluție care nu i se mai pot imputa lui Nicolae Ceaușescu: