Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UDMR a obținut ce a vrut: Liceul Teologic Romano Catolic din Târgu Mureș e aprobat de deputați. PNL și PMP acuză ”un troc”

Camera Deputaţilor a adoptat joi cu 172 de voturi ”pentru”, 62 de voturi ”împotrivă” şi 8 abţineri proiectul UDMR de înfiinţare a unui liceu teologic la Târgu Mureş cu predare exclusiv în limba maghiară, noua unitate de învăţământ urmând să funcţioneze într-un corp al Colegiului Naţional „Unirea”.

Proiectul a fost aprobat anterior în comisia de învăţământ a Camerei deși PMP şi PNL au părăsit sala acuzând că e vroba de ”un troc politic” : UDMR a obținut ce dorea votând în schimb controversatele modificări ale legilor justiției. Iniţiativa a fost susţinută însă de deputaţii USR, care au explicat că, dincolo de „troc”, se află dreptul copiilor la educaţie. Liceul Teologic Romano-Catolic II va funcţiona în corpul B al Colegiului Naţional „Unirea”. Iniţiatorii proiectului, deputaţii UDMR, susţin, însă, că înfiinţarea liceului teologic cu predare în limba maghiară îndeplineşte o „nevoie esenţială”. Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul. Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a avut ca punct culminant o decizie a Tribunalului Mureş din 13 iunie 2017 prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare. În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Potrivit procurorilor, inspectoratul nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea și acreditarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar. Parlamentul poate acum să ia astfel de decizii după ce la începutul lunii Senatul a adoptat un amendament la Legea educaţiei care prevede că unităţile de învăţământ cu predare în limba minorităţilor pot fi înfiinţate şi de Parlament şi de autorităţile locale şi judeţene.

1545