Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele partidului ALDE, Johannes van Baalen, la RFI: Voi discuta cu Tăriceanu şi Toader

Presedinte ALDE Europa Romania mediator eficient sefie UE.jpg

Hans van Baalen: Comisia de la Veneţia trebuie luată în serios (Sursa foto: Twitter/Hans van Baalen)
Hans van Baalen: Comisia de la Veneţia trebuie luată în serios (Sursa foto: Twitter/Hans van Baalen)

Justiţia din România ar trebui să fie independentă. O spune într-un interviu la RFI europarlamentarul olandez Johannes van Baalen, preşedinte al partidului european ALDE. El se declară îngrijorat şi anunţă că va avea discuţii cu autorităţile de la Bucureşti, inclusiv cu liderul ALDE din România, Călin Popescu Tăriceanu.

Johannes Cornelis van Baalen: Ca liberali şi democraţi europeni suntem îngrijoraţi. Nu este aceeaşi situaţie ca în Polonia şi Ungaria, dar sistemul judiciar ar trebui să fie independent, iar aceste legi nu ajută în acest sens. Ştiu că din perspectiva Guvernului României argumentul este că justiţia a fost politizată în timpul preşedintelui Băsescu, iar ei spun că aceste legi vor duce la o depolitizare, dar vrem să avem discuţii, pentru a vedea dacă e chiar aşa. Vom cerceta cu atenţie aceste legi şi vom discuta despre asta cu partenerii noştri din România.

Mai este şi referendumul privind căsătoria. Noi nu credem că este util deloc. Deci suntem îngrijoraţi şi dorim o dezbatere cu partea română şi de asemenea cu ALDE România, despre aceste evoluţii, pentru că nu ne place faptul că sistemul judiciar din România va fi politizat.

 

Rep.: Ce mesaj îi transmiteţi liderului ALDE din România, Călin Popescu Tăriceanu?

Johannes Cornelis van Baalen: Îl cunosc foarte bine pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, acum preşedinte al Senatului şi-l respect foarte mult. Eu am cerut dintotdeauna: priviţi dintr-o perspectivă liberală cum aţi putea avea un stat de drept mai curat, cum să faceţi sistemul judiciar mai independent. Deci acesta este un aspect important. Iar în privinţa referendumului privind familia, folosiţi viziunea liberală, potrivit căreia oamenii se pot căsători indiferent de orientarea lor sexuală. Dar noi dezbatem acest lucru cu partidul domnului Tăriceanu. Ei rămân bunii noştri prieteni, fără dubiu, dar vrem mai multe clarificări.

 

Rep.: Credeţi că România riscă să ajungă în situaţia Poloniei în privinţa unei eventuale sancţiuni din partea Bruxellesului?

Johannes Cornelis van Baalen: Sper că nu. Eu nu cred că în acest moment România se află în situaţia Poloniei, dar de aceea monitorizăm şi dezbatem situaţia. Putem accepta că preşedintele Băsescu a politizat sistemul, este absolut adevărat, dar România trebuie să ia măsuri pentru ca sistemul să fie mai independent, nu mai puţin independent. Deci vom examina legile adoptate, vom examina şi referendumul privind căsătoria, dar deocamdată nu întrevăd deschiderea unei proceduri de activare a articolului şapte în cazul României. Deocamdată.

 

Rep.: Cum aţi descrie situaţia din România?

Johannes Cornelis van Baalen: România este un stat membru foarte important, inclusiv datorită poziţiei sale geografice, în contextul situaţiei din Republica Moldova şi Ucraina. Deci noi considerăm România un partener vital, un partener bun în domeniul securităţii, dar suntem îngrijoraţi de statul de drept. În general, însă, am o atitudine pozitivă în privinţa României.

 

Rep.: Aţi spus că veţi discuta cu responsabilii români despre justiţie. Cu cine, mai exact?

Johannes Cornelis van Baalen: Intenţionez să vizitez România în noul an, nu vă pot spune data exactă. Dar cu siguranţă îl voi vizita pe ministrul Justiţiei, voi vedea dacă premierul va fi disponibil şi voi discuta desigur cu bunul meu prieten Călin Popescu Tăriceanu. Poate şi cu organizaţii neguvernamentale şi avocaţi. Vreau să-mi fac o imagine cât mai completă.