Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciudadanos câștigă alegerile catalane, dar „blocul independentist” păstrează majoritatea absolută necesară guvernării

catalonia.jpg

Susținători ai separatiștilor catalani pe străzie barcelonei, 21 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Albert Gea

Joi s-a tras cortina peste alegerile catalane, care au readus majoritatea absolută pentru așa numitul ’’bloc independentist’’ şi au confirmat marea surpriză anticipată deja de sondajele de opinie încă de acum câteva săptămâni: scrutinul catalan fost câștigat de Ciudadanos, principalul partid unionist şi cel mai important adversar al mişcării catalane pentru independență, care și-a adjudecat  aproape 26% din voturi și a obținut 37 de locuri în noul parlament de la Barcelona.   

Ciudadanos face istorie şi devine prima formațiune politica unionistă care câştigă alegerile catalane, un partid care cu 10 ani în urmă avea doar trei deputați in Parlamentul Cataloniei. Joi noaptea târziu, după publicarea rezultatelor, Inés Arrimadas,  alături de președintele partidului, Albert Rivera și înconjurată de sute de militanți,  declara într-un discurs ținut în limba spaniolă că, citez: „a devenit mai clar ca niciodată că majoritatea socială a catalanilor este în favoarea uniunii” și datorită victoriei noastre naționaliștii catalani „nu vor mai putea vorbi niciodată în numele Cataloniei”.

Dar victoria celor de la Ciudadanos se va reduce în cele din urmă la o victorie morală, fiindcă învingătorii de facto ale acestor alegeri sunt naționaliștii catalani, care reușesc să-şi menţină majoritatea absolută pe care o aveau şi în legislatura anterioară. Junts per Catalunya, Stânga Republicană și CUP, cele trei formațiuni care formează așa numitul „bloc independentist”, deşi obțin sub 50% din voturi, reuşesc să-și adjudece 70 de scaune, cu două peste cele 68 care reprezintă majoritatea absolută necesară guvenării.

O altă surpriză a acestor alegeri a adus-o chiar „blocul independentist”, unde sondajele anticipau victoria Stângii Republicane, dar care, în cele din urmă,  a revenit celor de la Junts per Catalunya, partidul fostului președinte Carles Puigdemont, care se află autoexilat la Bruxelles. Junts per Catalunya a sărbătorit cu euforie această neașteptată victorie deoarece îi netezește drumul lui Puigdemont  pentru un nou mandat de președinte. Aflat la Bruxelles, acesta a ţinut un discurs confruntativ destinat în primul rând premierului Rajoy, din care citez: „această victorie reprezintă un rezultat pe care nimeni nu-l mai poate contesta, Republica Catalană a câştigat în fața monarhiei articolului 155. Luați aminte, statul Spaniol a fost învins. Acum așteptăm scuze din partea guvernului spaniol, fiindcă există multe persoane cărora li s-a făcut rău, așteptăm de asemenea restituirea democrației şi a guvernului legitim care se află în exil sau în închisoare. Europa trebuie să ia aminte, reţeta lui Mariano Rajoy nu funcționează, noi, catalanii, trebuie să căutăm propria soluție, să ia aminte Europa”, a repetat acesta în cele din urmă.  

Un scenariu dificil pentru autoritățile de la Madrid, mai ales ca marii perdanți ale acestor alegeri au fost chiar popularii premierului  Mariano Rajoy.

Rezultatul obținut de Partidul Popular a confirmat cele mai sumbre supoziții ale sondajelor de opinie. Conservatorii au fost votați  de doar 4% dintre alegatorii catalani, s-au clasat pe ultimul loc și au obținut doar trei locuri în Parlamentul de la Barcelona, trei deputați care nici măcar nu sunt suficienți pentru a forma un grup parlamentar. Ciudadanos a măturat pur şi simplu Partidul Popular de pe scena politică catalană, ceea ce a provocat multă preocupare la Madrid, pentru că acest fenomen se poate extinde la nivel național în dauna partidului care guvernează acum  Spania.

Anticipând acest rezultat electoral, premierul Mariano Rajoy a convocat pentru astăzi comitetul executiv al partidului tocmai pentru a pune la punct o strategie care să poată opri acest nou fenomen politic numit Ciudadanos.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania