Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK în 2018: pe drumul spre Brexit, incertitudine politică și economică

may_brexit.jpg

Theresa May
Poziția de prim ministru a Theresei May e în dubiu pentru 2018
Image source: 
https://www.standard.co.uk

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) își va continua în 2018 drumul spre ieșirea din Uniunea Europeană, programată să aibă loc pe data de 29 martie 2019. Negocierile cu UE ar trebui să se încheie în octombrie 2018, dar incertitudinea legată de viitorul statut al Marii Britanii și fragilitatea guvernului condus de Theresa May vor afecta cu certitudine economia. 

Anul 2018 va fi unul al negocierilor de substanță cu UE în vederea ajungerii la un acord final post-Bexit. Vor trebui stabilite detaliile cu privire la statutul cetățenilor europeni din UK și a celor britanici în celelalte state UE, plata obligațiilor restante către Uniune și va trebui rezolvată spinoasa chestiune a unicei frontiere terestre cu un stat european, cea dintre provincia Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

În paralel, posibil în martie 2018, vor începe și negocierile cu privire la accesul UK la piața unică europeană după ieșirea din Uniune.

A fost menționată și posibilitatea unei perioade de tranziție de doi ani sau până la 31 decembrie 2020 în care actualele reguli, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor, să fie menținute.

Ca atare, este de așteptat ca actualele tendințe în ce privește migrația europenilor să se mențină în 2018: o încetinire la nivelul cetățenilor europeni în general, dar o creștere în continuare a numărului românilor și bulgarilor din UK, care în 2017 au constituit majoritatea soldului migrator în UK, românii ajungând în anul încheiat la 30 iunie 2017 la un număr estimat de 358000.   

Dar guvernul britanic este într-o poziție dificilă la negocierile cu UE dată fiind fragilitatea cabinetului condus de premierul May, lipsit de o majoritate absolută în Camera Comunelor - camera inferioară a parlamentului britanic. 

Chiar în primele luni ale lui 2018 poziția cabinetului May va fi serios testată la discutarea proiectului de lege privind Brexit, unde deja opoziția sprijinită de 11 rebeli din Partidul Conservator al premierului May a forțat adoptarea unui amendament care oferă parlamentului cuvântul final asupra acordului negociat cu UE.

Când Harry se căsătorește cu Meghan

De altfel, nu este sigur dacă premierul May, care este constestată în propriul partid atât de pro-europeni cât și de euro-sceptici, va supraviețui în funcție în 2018.

Prințul Harry și Meghan MarklePrințul Harry se va căsători cu Meghan Markle pe 19 mai 2018

Casele de pariuri dau șanse mai mari convocării unor alegeri parlamentare anticipate în 2018, cu șanse sporite pentru liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, de a deveni prim ministru.

Toate această incertitudine privind Brexit și instabilitate politică se repercutează asupra economiei, cu pronosticuri de scăderea a creșterii economice în 2018 la puțin peste 1%, jumătate față de nivelul din restul UE și o depreciere în continuare a lirei sterline față de euro.

Ceva mai puțină incertitudine planează asupra vizitei în UK a președintelui Statelor Unite, Donald Trump, speculațiile din presă avansând luna februarie, dar încă nimic nu a fost stabilit oficial, iar protestele împotriva acestei vizite sunt foarte răspândite.

Se cunoaște în schimb data căsătoriei dintre Harry, nepotul Reginei Elisabeta a II-a, și prietena sa, actrița americană Meghan Markle: 19 mai 2018, dată la care se desfășoară finala Cupei Angliei la fotbal, o coincidență nefericită pentru mulți microbiști sau chiar gafă de programare.

Și pentru că tot e vorba de fotbal, să spunem în încheiere că echipa Angliei va juca în iunie 2018 la Cupa Mondială de fotbal din Rusia într-o grupă aprioric "ușoară", cu Tunisia, Panama și Belgia.

Dată fiind însă comportarea slabă a Angliei la cele mai recente turnee finale - mondiale sau europene - șansele echipei celor trei lei de a progresa în această competiție de vârf stârnesc cam același entuziasm ca și performanța guvernului May în negocierile cu UE.      

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ