Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titus Corlăţean: O discuţie cu Parlamentul pe tema ambasadei din Israel ar fi necesară

Titus Corlatean Declaratie ambasade neuzual contraproductiv.jpg

Titus Corlăţean vrea discuţii directe între ambasade şi MAE sau alte instituţii, precum Parlamentul (Foto: arhivă RFI)
Titus Corlăţean vrea discuţii directe între ambasade şi MAE sau alte instituţii, precum Parlamentul (Foto: arhivă RFI)

O eventuală decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim necesită o analiză interinstituţională mult mai complexă, declară la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la APCE.

Fostul ministru de Externe consideră că e nevoie de „discuţii foarte serioase” pe această temă: „Pe de o parte, avem o poziţie constantă a statului român, încă dinainte de 1989, vă aduc aminte că România a recunoscut statul palestinian în plan bilateral, nu în relaţiile internaţionale multilaterale, dar în plan bilateral încă din 1988, palestinienii au de atunci, din 1989, un ambasador acreditat la Bucureşti, iar noi plecând de la relaţia privilegiată pe care o avem cu statul Israel, am fost întotdeauna sau am încercat să jucăm un rol de punte de legătură între cei doi parteneri, pentru a ajuta în procesul de pace. Schimbarea poziţiei sau unui element de poziţie a statului român, respectiv mutarea ambasadei noastre la Ierusalim ar fi doar un element, în opinia mea, n-ar fi o schimbare fundamentală a poziţiei statului român, pentru că noi rămânem ancoraţi pe această soluţie politică de negocieri directe între israelieni şi palestinieni, altfel nu există o posibilitate de soluţie de pace stabilă, predictibilă, numai prin negocieri directe. O astfel de schimbare necesită o analiză mult mai complexă interinstituţională în statul român şi aş spune şi dintr-o perspectivă pragmatică, dacă ar fi să facem un astfel de pas, care ar fi avantajele pentru statul român, dacă ar face un astfel de pas? (...) Nu este un lucru simplu, dar asta implică discuţii foarte serioase cu toţi partenerii angajaţi în proces, dacă ar fi să schimbăm o astfel de poziţie”.

Ar trebui consultat Parlamentul României în privinţa unei eventuale decizii de mutare a ambasadei la Ierusalim? „Cu siguranţă o discuţie şi la nivelul Parlamentului sau şi cu Parlamentul ar fi necesară, pentru că în general, poziţia statului român pe temele importante de relaţii internaţionale, deci inclusiv tema Orientului Mijlociu, a avut întotdeauna o racordare corectă şi o susţinere şi în plan parlamentar. Deci ar fi necesară o discuţie în orice caz pe tema evoluţiilor din Orientul Mijlociu la nivelul măcar al comisiilor de politică externă din Parlamentul României”, apreciază Titus Corlăţean.

Preşedintele SUA a recunoscut recent că Ierusalimul este Capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, Liga Arabă, numeroase ţări musulmane şi Uniunea Europeană.

Adunarea Generală a ONU a adoptat ulterior, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui american. România şi alte patru state membre ale Uniunii Europene s-au abţinut de la vot.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada din Israel la Ierusalim: "Eu vă spun care este punctul meu de vedere. Eu cred că România ar trebui să se gândească serios să mute ambasada României din Israel în Ierusalim. Ar trebui să ne gândim foarte serios (…). Sunt şi chestiuni practice. Toate instituţiile centrale ale Israelului sunt în Ierusalim şi ambasadorii şi personalul ambasadei fac naveta de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că ar trebui să ne gândim serios ca ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim".

 
Titus Corlăţean, despre posibila mutare a ambasadei la Ierusalim