Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia. Retrospectiva anului 2017

italia.jpg

Italia. Retrospectiva anului 2017
Image source: 
pixabay.com

2017 a început în Italia cu mesajul de pace transmis de Papa Francisc, conform tradiției, chiar la 1 ianuarie. ”Anul va fi bun în măsura în care fiecare dintre noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, va încerca să facă bine zi de zi. Așa se clădește pacea, spunând nu - cu fapte - la dușmănie și violenta și Da - la fraternitate și împăcare!” - a fost îndemnul Suveranului Pontif la început de an.

În ianuarie, Italia a preluat Președinția G7 - a celor mai industrializate 7 state ale lumii - organizând până în luna noiembrie, inclusiv, 13 reuniuni  pe: sănătate, industrie și it, știință, muncă, afaceri externe, energie, afaceri interne, finanțe, cultură, mediu, agricultură și egalitatea de șanse, culminând cu cel de al 43-lea summit G7 - de la Taormina - din luna mai, unde a participat și liderul american Donald Trump.

După două zile de dezbateri - pe anumite dosare chiar în contradicție - liderii G7 au decis să combată împreună protecționismul în comerțul internațional și în același timp și-au exprimat disponibilitatea de a prelungi sancțiunile împotriva Rusiei.

Numai președintele american Donald Trump nu s-a lăsat convins de ceilalți șase lideri să sprijine și implementarea Acordului de la Paris împotriva încălzirii globale, acord care a fost încheiat în 2015.

Pe de alta parte, în Italia, anul 2017 a început încă din îanuarie cu o serie de cutremure cu magnitudini de 4 și 5 grade care au afectat regiunile Abruzzo și Lazio. Nu au fost victime, însă lumea - încă sub teroarea seismului de la Amatrice, din august 2016 - s-a înspăimântat. O avalanșă provocată de căderile masive de zăpada, dar și de replicile acestor cutremure au astupat un întreg hotel la Farindola, în provincia Pescara, cauzând decesul a 29 de persoane.

Un alt moment important în Italia a fost la 11 iunie, când s-a organizat primul turn de alegeri administrative, urmat de al doilea tur - la 25 iunie.

Partidul Democrat (PD) aflat la guvernare în Italia şi liderul său, Matteo Renzi, au pierdut de aceasta dată. Votul a fost practic un imbold pentru fostul premier Silvio Berlusconi, dar şi pentru principalul său rival din tabăra opoziţiei conservatoare, Matteo Salvini, liderul Partidului Liga Nordului (extremă-dreapta).

Dintre cele 16 oraşe mari care aveau primari sprijiniţi de PD, 12 au fost câştigate de formaţiunile de centru-dreapta, inclusiv bastioane istorice ale stângii, precum oraşul port Genova.

O altă surpriză - în noiembrie - Mișcarea populistă  5 Stele (M5S) a câștigat alegerile locale din Ostia, unul dintre sectoarele Romei. Candidata formațiunii politice antisistem, Giuliana Di Pillo, a fost aleasă primar al Ostiei - cu 60% din voturi față de 40% ale candidatei de extremă-dreapta - Monica Picca.

Rezultatul scrutinului, marcat de o prezentă foarte redusă la vot, de numai 34%, constituie un impuls pentru Mișcarea 5 Stele, care speră să capitalizeze succesele din alegerile locale pentru a obține o victorie în alegerile generale de anul viitor din Italia.

Tot în 2017 Italia a primit felicitări din partea UE deoarece a reușit să blocheze fluxul de migranți dinspre Africa, în urma cu un acord realizat cu Libia. Pentru aceasta Guvernul de la Roma a oferit sprijinul material și logistic în supravegherea portului din Tripoli pentru a bloca traversarea Mării Mediterane a sute de ambarcațiuni ilegale de migranți.

Italia însă a pierdut în acest an meciul pentru calificarea la Mondiale de fotbal din Rusia din 2018. Din 1958 până în prezentat, Squadra Azzurra nu a mai pierdut niciodată în finala unei astfel de competiții. Și tot spre sfârșitul lui 2017, Italia a pierdut și posibilitatea de a găzdui la Milano sediul Agenției europene pentru medicamente.

Anul se încheie însă pozitiv în Peninsulă: după o bătălie de opt ani de zile, italienii au învins! Arta specialistilor în pizza napoletană este patrimoniu cultural al Umanităţii - UNESCO.

 
Ascultă AICI corespondența din Italia