Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Chifu la RFI: ” Parcă am epuizat politica internă și începem să ne batem joc și de politica externă”

Marile decizii de politică externă ale României trebuie luate în cunoștință de cauză și separate de interesele de politică internă. Este semnalul lansat la RFI de expertul în relații internaționale Iulian Chifu, director al Centrului Pentru prevenirea Conflictelor.

El afirmă că România trebuie să evite mișcările bruște și măsurile pripite, într-un context internațional care se anunță tulbure.

”Principala preocupare trebuie să fie menținerea poziției deja câștigate, de a ne menține alianțele și de a ne respecta angajamentele”, a spus Iulian Chifu.

Întrebat despre cum ar trebui să acționeze România în chestiunea Ierusalimului, Iulian Chifu a făcut apel la prudență. ”Orice schimbare de politică externă se face cu rațiuni extrem de clare și foarte bine așezate. Trebuie să ne uităm cu atenția ce a determinat SUA să facă acest gest. Eu cred că e vorba de o tentativă a SUA de a depăși un anumit blocaj în Orientul Mijlociu, având anumite argumente, pe care România le poate afla în consultări directe cu partenerul strategic american. De aici încolo, trebuie să ținem cont de realități. Iar realitățile ne arată că avem zeci de mii de familii mixte în toate zonele din Orientul Mijlociu. Apoi, avem o tradiție a bunelor relații cu toate părțile din regiune și a medierii, cel puțin de două ori a situației. Cred că această tradiție trebuie menținută. În niciun caz nu avem nevoie de porniri voluntare și declarații mai puțin gândite, Și avem nevoie și de o considerare a situației din România. Eu nu cred că cineva astăzi își permite să transforme România într-o țintă”.

Iulian Chifu și-a exprimat și rezervele privind o eventuală consultare a Parlamentului în privința situației din Orientul Mijlociu.

”Parlamentul nu are cunoștință de suma elementelor care compun această situație. De altfel, în sistemul instituțional românesc, responsabilitatea pentru politica externă, de securitate și apărare revine președintelui. Sigur, o dezbatere poate avea loc, dar eu nu cred că există elementele politice interne care să justifice o asemenea decizie. Parcă am epuizat elementele de politică internă și începem să ne batem joc și de politica externă”, a spus Iulian Chifu.