Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord nu renunță la politica nucleară în 2018

racheta_coreea_de_nord.png

Sursa imaginii: 
Captură video / Arhiva RFI România

”Entitatea sa ca putere invincibilă nu poate fi nici subminată, nici înlăturată", se arată într-un comunicat al Phenianului intitulat ”Nicio forță nu poate prevala în fața independenței și a justiției”. În comunicat sunt descrise pe larg reușitele regimului Kim Jong-Un din 2017 privind dezvoltarea armamentului, inclusiv a unei rachete balistice intercontinentale capabilă să ajungă în Statele Unite.

Regimul nord-coreean condus de Kim Jong-Un anunță că nu-și va modifica politica nucleară în 2018. Phenianul afirmă că va continua să își consolideze capacitățile nucleare anul viitor și precizează că statul comunist este o putere nucleară "invincibilă", dar "responsabilă".

Într-un comunicat citat de agenția de presă nord coreeană, Phenianul transmite lumii să nu se aștepte la nicio schimbare în privința politicii sale.

”Entitatea sa ca putere invincibilă nu poate fi nici subminată, nici înlăturată", se arată în comunicatul intitulat ”Nicio forță nu poate prevala în fața independenței și a justiției”.

În comunicat sunt descrise pe larg reușitele regimului Kim Jong-Un din 2017 privind dezvoltarea armamentului, inclusiv a unei rachete balistice intercontinentale capabilă să ajungă în Statele Unite.

Este amintit faptul că pe 29 noiembrie, Coreea de Nord a reușit să lanseze cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală.

Phenianul mai transmite că acțiunile constante ale Statelor Unite împotriva Coreei de Nord până la sfârșitul acestui an, nu au putut opri nici măcar pentru un moment progresul Coreei de Nord.

De asemenea, Coreea de Nord susține că va rezista ”în fața tuturor furtunilor de pe această planetă".

În 2017, Coreea de Nord a efectuat zece teste cu rachete balistice și un test nuclear.

Testele cu rachete au demonstrat, între altele, potrivit analiștilor, potențialul Phenianului de a dezvolta prima rachetă balistică intercontinentală. Analiștii cred că aceasta ar putea avea o rază de acțiune de peste 10.000 de kilometri, fiind capabilă să ajungă la New York. Testul nuclear a avut loc pe 3 septembrie și a fost de departe cel mai mare dintre cele șase efectuate din 2006.

Testul a declanșat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade. Estimările privind puterea explozivă au variat de la 100 la 370 de kilotone. De exemplu, un randament de 100 de kilotone ar face bomba de șase ori mai puternică decât cea folosită asupra orașului Hiroshima în 1945.