Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mazăre a fugit în Madagascar, declarându-se victima ”statului paralel”

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. El se afla sub control judiciar în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie și nu s-a prezentat sâmbătă la prânz pentru a semna în graficul de prezenţă. Contactat de poliţişti, fostul primar al Constanţei le-a spus că se află în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. Conform procedurii, poliţiştii constănţeni au sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Măsura controlului judiciar nu prevedea interdicţia de a părăsi ţara, iar pe toată perioada existenţei măsurii preventive a controlului judiciar poliţiştii nu au constatat încălcări ale obligaţiilor impuse, susține Poliţia Română într-un comunicat. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că Radu Mazăre ar fi plecat din România în ziua de Crăciun, la ora 13.00, cu o cursă către Paris de pe Aeroportul Otopeni.

Într-o scrisoare adresată "tuturor autorităţilor interesate din România", fostul primar al Constanței spune că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că este "o ţintă politică a statului paralel", iar în România nu mai are "nicio şansă să beneficieze de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială". El mai spune că se va întoarce atunci când în ţară va exista "o justiţie reală". Într-o scrisoare de cinci pagini adresată celor doi avocaţi ai săi, dar şi "tuturor autorităţilor interesate din România", fostul primar al Constanţei susţine că modalitatea în care statul român, prin intermediul structurilor de forţă şi justiţie, îl cercetează abuziv nu ţine cont de legiile în vigoare, încalcă cu bună ştiinţă deciziile Curţii Constituţionale şi dovedeşte că este în continuare o ţintă politică a statului paralel. În acest document, obţinut de News.ro, Mazăre se referă la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar şi la celelalte patru dosare penale mai vechi. Fostul primar susţine că este nevinovat.