Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Confruntări între forțele de ordine și protestatarii din Iran, ieșiți să denunțe corupția

iran_proteste.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Mii de persoane au protestat pentru a treia zi, sâmbătă, în Iran, în capitala Teheran dar și în alte orașe având confruntări cu forţele de ordine, informează Reuters. Un număr mare de oameni au fost arestaţi în timpul protestelor împotriva corupţiei şi a condiţiilor de trai. Autorităţile iraniene dau vina pe anti-revoluţionari şi pe agenţii puterilor străine pentru izbucnirea acestor manifestaţii de protest.

În mesaje video postate pe reţelele de socializare din oraşul Dorud se poate vedea cum doi tineri sunt întinşi pe pământ, plini de sânge, o persoană spunând că au fost împuşcaţi mortal în conflictul cu forţele de ordine. Aceste informaţii nu au putut fi verificate. Oamenii care au demonstrat la Dorud au scandat "Moarte dictatorului", referire la liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei. Și la Teheran, agenţia semioficială Fars a anunţat că 70 de studenţi s-au strâns în faţa principalei universităţi şi au scandat "Moarte dictatorului". Poliţia a încercat să disperseze protestatarii şi a efectutat mai multe arestări.

Sâmbătă, Guvernul iranian a avertizat populaţia să evite "adunările publice ilegale", informează BBC. Ministrul de interne Abdolrahman Rahmani Fazli a îndemnat oamenii “să nu participe la aceste manifestaţii ilegale tocmai pentru a nu genera alte probleme pentru ei şi pentru alţi cetăţeni”. Administraţia Trump a avertizat deja Iranul că ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra sa.