Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republica Moldova: Atribuţii ale preşedintelui Igor Dodon, suspendate din nou

republica_moldova_atributii_presedinte_igor_dodon_suspendate.jpg

Igor Dodon, suspendat din nou de Curtea Constituţională (Sursa foto: presedinte.md)
Igor Dodon, suspendat din nou de Curtea Constituţională (Sursa foto: presedinte.md)

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi ca preşedintelui Igor Dodon să-i fie suspendate atribuţiile de numire a noilor miniştri. Această prerogativă urmează să-i revină speakerului (preşedintelui) Parlamentului, Andrian Candu sau premierului Pavel Filip, potrivit site-ului deschide.md, citat de News.ro.

ACTUALIZARE: Igor Dodon, pe Facebook, după decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova: "Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” aşa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ. Era de aşteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Preşedintele ţării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcţie ministrul apărării Sturza".

 

Preşedintele Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri, însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Ulterior, PDM a sesizat Curtea Constituţională.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcţiei, însă nu are drept de veto faţă de propunerea premierului.

O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când a fost numit în funcţie ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat atribuţiile lui Igor Dodon.